News from 2010 - 2005, 2004, 2003 and 2002

20.07.2005
World Games ved Duisburg i Tyskland 14. - 18. juli
World Games 2005, Tyskland Kart fra mellomdistansen I forrige uke var jeg så heldig å få være med på World Games ved Duisburg i Tyskland. World Games et er "mini-OL" for ikke OL-idretter, og det deltok hele 3200 utøvere fra 93 nasjoner i 300 disipliner fordelt på 40 ulike idretter. Alt på åpningssermonien torsdag kveld, der det var rundt 30.000 tilskuere, merket vi at dette var noe stort. Det var mye oppmersomhet rundt arrangementet, som totalt strekker seg fra 14. - 24. juli, og alle idrettene ble vist på tysk TV.

Den norske troppen før åpningssermonien Medaljevinnerene i herreklassen; Daniel Hubmann, Thierry Gueorgiou og meg Lørdag var det mellomdistanse. Starten og slutten av løpet gikk i en park mellom arenaen og skogen, mens det meste av løypen gikk i en ganske lettløpt skog med noe undervegetasjon. Vinner ble igjen Thierry Gueorgiou, som har vært nesten uslålig på mellomdistanse de siste årene. Jeg løp et godt løp, og var kun 25 sekunder bak på 3. plass. Litt surt å være så nær seieren, da jeg gjorde to mindre feil på 30 + 15 sek på sommerfuglen, men en plass jeg må si meg godt fornøyd med. De 8,5 km gikk unnna på 38 min, noe som gir 4.30 min/km. Kan ikke huske å ha løpt så fort på et vanlig o-løp før. Resultater og bilder fra mellomdistansen.

Kart fra stafetten Kart fra stafetten Søndag var det en mix-stafett, med to damer og to herrer på laget. Stafetten gikk på sprint-kart, og etappene var snaue 5 km. Første del av etappene gikk i by-miljø, men andre del gikk i parken vi hadde vært innom dagen før. Jeg løp offensivt, og lå i front av feltet hele etappen. Men det var vankelig å rykke i fra, og bak meg til veksling kom det ytterligere 8 lag i løpet av 10 sekunder. Holger Hott Johansen hadde også bestetid på 3. etappe, mens Lene Bergersen og Linda Antonsen tapte som ventet litt på 2. og 4. etappe. Sveits vant som ventet suverent, og vi endte tilslutt på 10. plass. Resultater og bilder fra mix-stafetten.

Etter løpene var vi og så på endel av de andre idrettene, bl.a. dans, trampoline, amerikanske fotball, kajakk-polo, tautrekking, vannski,og dragoon-boat. Mye rart med andre ord, så det ble en opplevelsesrik tur til Tyskland;-) Etter World Games rykket jeg også opp til 7. plass på IOFs World Ranking, den høyeste plasseringen jeg har hatt så langt.

Mine bilder fra World Games og mange flere bilder fra løpene på www.orientierungslauf.de

13.07.2005
Klart for World Games ved Duisburg i Tyskland 16. - 17. juli
World Games 2005, Tyskland Torsdag morgen reiser jeg til World Games ved Duisburg i Tyskland. World Games et er "mini-OL" for ikke OL-idretter. Det er mellomdistanse 16. og stafett 17. juli. Stafetten er en mix-stafett, med to damer og to herrer på laget.

Jeg tror World Games blir en fin gjennomkjøring før VM, med sterk konkurranse og forhåpentlig får vi også oppleve høye temperaturer i Tyskland. I motsetning til det kupperte terrenget i Japan er det flatt og lettløp i Tyskland. Kilomtertidene ligger på godt under 5 min/km, så det skal bli fint å få litt fart på beine etter mye trening i kuppert terreng i det siste.

Det norske uttaket på NOFs nettside
World Games offisielle side og arrangørens side for kun orientering

11.07.2005
VM-samling ved Modum 9. - 10. juli
VM 2005, Japan Sist helg var jeg på VM-samling ved Modum. Hans L. Werp hadde laget flere bra økter i svært VM-likt terreng, så vi fikk virkelig kjørt oss.

Orientering på nett har laget en fyldig reportasje fra samlingen, så jeg skriver ikke noe mer selv.

11.07.2005
Flott ski-ferie på Sognefjellet 5. - 8. juli
Ski på Sognejellet Intervaller ved Sjolden Sognefjellshytta i bakgrunnen Tirsdag i forrige uke dro jeg til Sognefjellet sammen med Lars Moholdt. Vi bodde på Sognefjellshytta, der det blir kjørt ski-løyper rett utenfor døra. Jeg dro dit ikke først og fremst for å få trent mest mulig på ski, men for å få noen dager med avkobling og variert trening etter VM-testløpene.

Vi trente flere økter på ski, og det var flotte forhold for både skøyting og klassisk. Onsdag kveld kjørte vi ned til Sjolden og løp intervaller ved Sognefjorden. Onsdag kom også store deler av ski-o-landslaget oppover, og flere langrenns-klubber hadde samling der samtidig. Jeg hadde aldri vært på Sognefjellet før, men synes det var et perfekt sted for trening. Det å gå på ski i bare shorts i stekende sol var utrolig deilig:-) Fredag dro jeg videre for VM-samling i kuppert terreng ved Modum.

Bilder fra Sognefjellet

04.07.2005
Uttatt til World Games ved Duisburg i Tyskland 16. - 17. juli
World Games 2005, Tyskland NOF presenterte i dag den norske troppen til World Games ved Duisburg i Tyskland. World Games et er "mini-OL" for ikke OL-idretter. Det var ikke alle VM-løperene som synes World Games passet inn i VM-oppkjøringen, men jeg har alltid hatt lyst til å delta på det. Jeg tror det blir en fin gjennomkjøring før VM, selv om terrenget er flatt og lettløp i motsetning til det i Japan, og forhåpentlig får vi oppleve sterk varme også i Tyskland.

Vi reiser ned 14. juli, og får trent litt før konkurransene starter. Det er mellomdistanse 16. og stafett 17. juli. Stafetten er en mix-stafett, med to damer og to herrer på laget.

Uttaket på NOFs nettside
World Games offisielle side og arrangørens side for kun orientering

03.07.2005
Uttatt til VM i Japan etter testløp ved Alvdal og Tynset 30. juni - 2. juli
Kart fra sprint Kart fra lang Kart fra mellom Etter VM-testløpene i Nord-Østerdal torsdag til lørdag ble i dag den norske VM-troppen presentert. Jeg er med på laget, og får løpe både sprint og lang, akkurat slik jeg hadde håpet og har trent for hele det siste året:-)

Sprint-testløpet ved Alvdal gikk bra, og jeg havnet på 2. plass, 9 sek bak Holger Hott Johansen. Etter det løpet følte jeg meg helt sikker på at jeg kom til å få løpe VM-sprinten. Resultater og strekktider

På mellomdistansen i Tylldalen fikk jeg flere svinger inn i postene, og tok også veivalg med unødvendig mye stigning på noen av strekkene. Ble nr. 9, 3 min bak Øystein Kristiansen. Resultater og strekktider

Langdistansen var på en måte det viktigste løpet for meg. Der skulle jeg bevise at jeg også fortjente å få løpe langen under VM, noe jag har hatt som mål i hele år. Løpet begynte dårlig med over 2 min tidstap til 2. post, og halvannet minutt bom på 5. post. Men etter det tok jeg meg sammen, og fikk en bra avslutning på løpet. I mål er jeg nr. 5, 7 min bak suverene Holger. Moro, men kanskje litt overaskende for noen, at Lars Skjeset og jeg viste oss sterke nok til å ta de to siste VM-plassene på den lengste distansen. Resultater og strekktider

Den norske VM-troppen med distansefordeling og annen infoNOFs hjemmeside

29.06.2005
Kort Wing-samling i Nord-Østerdal 25. - 26. juni før VM-testløp ved Alvdal og Tynset 30. juni - 2. juli
Meg ved Alvdal Meg ved Eidsvola Stig langer ut Etter NM-sprint dro Stig Alvestad, Elise Egseth og jeg rett til Nord-Østerdalen. Der fikk vi sist helg noen gode økter i relevant terreng til VM-testløpene, som starter alt i morgen torsdag med sprint ved Alvdal. Fredag og lørdag er det mellom- og langdistanse i Tylldalen ved Tynset.

Vi trente på Knappåsen og Eidsvola ved Tolga og en frigitt del av sprint-kartet ved Alvdal som lå vest for der testløpet skal gå. Terrenget ved Alvdal hadde fin og lettløpt bunn, men var sterkt kuppert. I Tylldalen er det enda brattere og lenge bakker, og vegetasjonen ser fra veien ut til å være tett i dalsidene. Det er relativt få detaljer på kartene, noe som gir mye kurveorientering.

Selv om jeg bare trente rolig i Nord-Østerdal var jeg litt sliten i beina da jeg kom hjem. Mandag hadde vi siste intervall-økt med Wing, og etter en lett dag i går hadde vi i kveld model-event på Fremo. Det var en kort og fin løype med et par bratte bakker, og vi er nå forhåpentligvis klar for testløpene.

Bilder fra Wing-samlingen og Dølaukas hjemmeside med link til arrangørene av hvert løp

27.06.2005
Skuffende 9. plass under NM-sprint ved Sognsvann 24. juni
Meg under finalen. Foto: KOK.no Kart fra NM-sprint kval Det ble en litt skuffende 9. plass under NM-sprint ved Sognsvann på fredag. Det var svært tett, det var bare 30 sekunder fra første til 10. plass. Holger Hott Johansen vant i år igjen med kun ett sekund, og denne ganger var det Lars Skjeset som fikk oppleve å bli slått med minst mulig margin. Dette viser at nivået på sprint blir stadig bedre, og man ikke kan gjøre feil på mange sekunder hvis man vil være med i toppen. Holger imponerte med å vinne sin tredje kongepokal på rad, og at alle er på forskjellig distanse viser hvor komplett han er som o-løper.

Kvaliken på formiddagen gikk greit, og jeg vant noe overaskende heatet mitt. Overaskende fordi jeg både holdt igjen litt på farten og gjorde to mindre feil. Til 3. post fikk jeg en sving inn posten, og fikk dermed feil utgang til neste post. På strekket til 9. post fryktet jeg løpbarheten rett på, og løp dermed unødvendig langt rundt. På strekktidene kunne jeg konstatere at hver av feilene bare kostet meg ca 5 sekunder, og at jeg ellers hadde god tid på alle stekk frem til 14. post. Derfra og inn tapte jeg noen sekunder per strekk pga litt dårlig flyt og noe lavere tempo.

Kart fra NM-sprint finale Kart fra NM-sprint finale Den gode kvaliken gjorde meg trygg på farten før kveldens finale, og planen der var å gjøre et godt teknisk løp. Løpet startet også bra på de første kortstrekkene. Men på langstrekket til 3. post gjør jeg flere feil av trase-valg, og taper totalt 20 sekunder. Kortstrekkene i skogen går greit, men jeg taper også unødvendige sekunder på flere av de ved å løpe litt svingete. Resten av løpet går brukbart, selv om jeg taper noen sekunder på å løpe gjennon den gjørmete stien i myra til 14. post. I mål er jeg litt overasket over at jeg ikke blir bedre enn nr. 9. Men jeg innser at jeg tapte mer tid enn jeg trodde på langstrekkene, og et jeg rett og slett holdt litt for lav fart i skogen. Det er mange som behersker denne type sprint-orientering.

Arenaen lå perfekt til, midt mellom Kringsjå studentby/skole og Sognsvann. Der var det glimrende terreng for sprint, og det burde vært mulig å få til en kompakt løype med både start på arene og flere passeringer underveis. Er derfor litt skuffet over at vi i finalen fikk en gjennomgansløype med lite retningsforandringer og nesten bare skogs-orientering. Kart i A3-format burde vært unødvendig på sprint.

O-festivalens hjemmeside med resultater fra NM-sprint
RouteGadget for inntegning av veivalg fra alle løp på NM-sprint og O-festivalen

23.06.2005
NM-sprint med Kongepokal ved Sognsvann 24. juni
O-festivalen 2005, Oslo I morgen er det klart for NM-sprint ved Sognsvann i Oslo. NM-sprinten er innlagt i O-festivalen, og det er første gang Kongepokalen er satt opp på denne NM-distansen. Det er kvalifisering på formiddagen, og finale på kvelden. Løypene går i en blanding av bebyggelse og skog.

Etter å ha trent hardt de siste uken har jeg nå roet ned. Planen er at formen i hvertfall skal være god til VM-testløpene neste uke, men forhåpentligvis har jeg fått nok overskudd til å prestere bra alt i morgen. Etter å ha blitt slått med ett sekund av Holger Hott Johansen på Ås i fjor, ser jeg frem til å gjøre mitt beste for å få med Kongepokalen hjem i år.

Etter NM-sprint drar Stig Alvestad, Elise Egseth og jeg rett til Nord-Østerdalen for å få noen dager med relevant trening til VM-testløpene. Vi løper altså ikke stafetten og langdistansen under O-festivalen. Det ville uansett vært uaktuelt for meg å løpe så mange konkurranser så tett på testløpene.

20.06.2005
Jukola ved Anjalankoski i Finland 18. - 19. juni
Jukola 2005, Finland Wing endte i år på 47. plass i Jukola, 47 min bak suverene Kalevan Rasti. Vi fikk en god start med Ola Berger. Svein Erik Bratsberg fikk dessverre mageprobelemer og en større bom, men løp ellers stabilt og tapte ikke for mye. Stig Alvestad løp meget bra på den lengste natt etappen, og Jan-Egil Wagnild og Lars Moholt fulgte opp med jevne løp. Tore Berdal og jeg tapte dessverre litt for mye på slutten. Selv om vi gjerne skulle gjort det enda bedre var plasseringen ny klubbrekord. Jukola var som vanlig et meget bra arrangement, med flott vær og krevende terreng ved Anjalankoski, halvannen time øst for Helsinki.

Jukolas hjemmeside med resultater og kart

16.06.2005
Klart for Jukola i Finland 18. - 19. juni
Jukola 2005, Finland I morgen tidlig flyr jeg til Finland for å delta på Jukola. Det er verdens største og mest prestisjefylte klubb-stafett, og det er i år deltakerrekord med 1357 påmeldte herrelag. Stafetten starter lørdag kveld, og har målgang tidlig søndag morgen. Det er meldt fint vært, og arrangementet holder alltid høy standard, så jeg gleder meg til å igjen komme i Jukola-stemning. Før stafetten får vi noen lette økter for å venne oss til terreng og kart.

I år skal jeg løpe siste etappe på Wings førstelag. Vi har et jevnt godt lag, og det er første gang jeg løper en så sen etappe. Jeg har tidligere alltid løpt 2. eller 3. etappe med hodelykt når det er mørkt. Jeg tror det blir riktig spennende, og jeg håper at Wing kan være med å kjempe om å bli tredje beste norske klubb, etter Kristiansand og Halden.

Wings førstelag med startnummer 66:
1 Ola Berger
2 Svein Erik Bratsberg
3 Stig Alvestad
4 Jan-Egil Wagnild
5 Lars Hol Moholt
6 Tore B. Berdal
7 Øystein Kvaal Østerbø

Se øvrige lagoppstillingerJukolas hjemmeside

15.06.2005
Mye og bra trening under samling i Nord-Østerdal og på Oppdal 9. - 14. juni
Flott terreng på Knappåsen ved Tolga I går kom jeg hjem fra en liten ukes samling i Østerdalen og på Oppdal. Det var en felles samling for både NOFs Elite- og U25-gruppe. Vi bodde i Folldal frem til søndag, men trente også i VM-relevant terreng ved Tolga og på Oppdal. Etter NOF-samlingen var jeg igjen to dager på hytta vår ved Røros, og fikk noen ekstra økter i det fine terrenget mellom Tynset og Røros.

Wing-løpere på MNU Fra fredag ettermiddag til lørdag var jeg på Oppdal og hjalp til under Midt-Norsk Ungdomsfestival som Wing arrangerte. Jeg hadde ansvaret for Kvaal-sprinten, og det virket som det ble et vellykket arrangemet for de drøye 50 ungdommene i alderen 10-16 år.

Det ble totalt sett en veldig bra samlingen, med mye og variert trening. Fikk bl.a. trent 10 økter med kart, stafett-trening, flere sprint-løyper, intervaller, hurtighet, langtur, løpsteknikk og styrke. Jeg har de siste ukene vært inne i en formoppkjøringsperiode, og har de siste 8 dagene hatt 5 tøffe høy-økter. Føler jeg har tålt det bra og hentet meg raskt inn igjen, men skal nå roe ned for å få overskudd og forhåpentligvis komme i form til NM-sprint om en drøy uke.

06.06.2005
Tung 3000 meter under Trondheimslekene på Øya 5. juni
Lars Skjeset og meg under 3000 meteren Meg under 3000 meteren Søndage løp jeg 3000 m under Trondheimslekene på Øya. Jeg hadde før løpet et håp om å klare NM-kravet på 8.25, men regn og vind gjorde at det ble tunge forhold. I tillegg var det tøft å holde tempoet oppe når jeg lå ensom i tet. Jeg vant løpet på tiden 8.49. Ola Sakshaug på 8.56 og Lars Skjeset på 9.00 fulge nærmest. Tiden var litt skuffende etter at jeg løp på 8.31 inne i Leangen i vinter, men jeg har løpt lite på bane i vår og skal ikke være i form nå.

Det var fint å se at flere o-løpere stilte opp på et baneløp, og i jenteklassen deltok både Line Hagman, Mari Fasting og Lene Bergersen. Øyvind Lund perset på 3000 m og løp også på respektable 12,22 under lørdagens 100 meter. Audun Weltzien fikk dessverre ikke løpt pga overtråkket han fikk under Nordisk, men det var godt å se at skaden ikke var verre enn at han alt var ute og jogget igjen.

Bilder fra 3000 meteren og resultater for søndagens øvelser (senior-klassene står nederst)

03.06.2005
Oppsumering og bilder fra Åpent Nordisk Mesterskap ved Notodden 26. - 29. mai
Anders Nordberg ble den store profilen med 3 gull Medaljevinnerene på sprinten; Mårten Boström, meg og Martin Johansson Det er nå noen dager siden jeg kom hjem fra Notodden og jeg har fått Nordisk litt på avstand. Det ble et meget godt mesterskap for Norge, der vi tok 5 medaljer derav 2 gull hver dag. Anders Nordberg ble den store profilen, og imponerte med gull på alle de tre distansene han løp.

Jeg er godt fornøyd med at jeg taklet å være en av favorittene på sprinten, og løp nok et godt sprintløp. Men jeg er på en måte vel så fornøyd med prestasjon min på mellomdistansen. Jeg har tidligere slitt på den distansen, men løp nå meget godt frem til 11. post. Lå da fortsatt an til å kjempe om medalje, men tapte litt tid på slutten og endte på 6. plass. Neste gang skal jeg holde konsentrasjonen helt inn.

Det jeg derimot ikke er noe fornøyd med er innsatsen min på stafetten. Jeg hadde på forhånd forventninger om å gå ut tidlig og å kunne være med å kjempe om medaljene, men det at utgangsposisjonen ikke ble så bra som håpet betyr ikke at jeg skal gjøre en dårlig jobb. Men kanskje hadde jeg godt av denne smellen med tanke på VM. Nå fikk jeg erfare at alt ikke går så bra som du ønsker, og at du virkelig må skjerpe deg og jobbe hardt for å oppnå resultater.

I morgen arrangeres NM Ultra-lang ved Evje, men det koliderer dessverre med min siste eksamen i vår. Stig Alvestad stiller derimot, og jeg håper og tror han vil forsvare Wings ære på en god måte. Søndag skal jeg derimot løpe 3000 m under Trondheimslekene på Øya, og målet er å klare NM-kravet på 8.25, noe jeg tror kan bli tøft men ikke helt urealistisk.

Mine bilder fra Nordisk og arrangørens side med resultater og alle løypene

02.06.2005
Mye bomming for meg under stafetten på Nordisk, men igjen en god norsk dag
NOC 2005, Notodden Kart med veivalg fra stafetten På søndagens stafett var det på forhånd bestemt at Audun Weltzien, Lars Skjeset og jeg skulle stille et "ungdomslag". Audun tråkket dessverre skikkelig over på mellomdistansen, men vi fikk en meget god erstatter i Holger Hott Johansen som gikk inn på andre etappe. Audun fryktet en stund at det kunne være brudd i ankelen. Men det var heldigvis "bare" et kraftig overtråkk, og han er forhåentligvis tilbake til NM-sprint og VM-testløpene i slutten av juni.

Så tilbake til selve stafetten. På første etappe tapte dessverre Lars noen minutter til en ganske samlet tetklynge, og Holger gikk ut i et lite tomrom. Han løp en god etappe, men det gjorde også lagene før han. Jeg gikk dermed ut som nr. 10, 5 min bak det norske "veteranlaget". Til 2. post mistet jeg kontrollen, fikk problemer med å lese meg inn, og tapte hele tre minutter. Etter det mistet jeg litt motet, og det gikk etter hvert tungt og jeg fikk ytterlig en større bom ved 9. post. Ved passering hørte jeg har jeg lå minuttet bak Danmark og Storbritanina. Motivasjonen steg og tempoet økte nok litt igjen. Skimtet de foran meg noen poster før mål, men klarte aldri å få helt kontakt med Chris Terkelsen. Ewan McCarthy klarte jeg derimot å hente inn på slutten av oppløpet, og vi kastet oss svært likt over mål til en 9. plass.

Pallen for jenter junior, men norsk gull og bronse Selv om jeg ødela eget løp med bomming ble det nok en stor norsk dag, med gull både i herreklassen og for juniorjentene hvor Wings Elise Egseth løp første etappe. Damene imponerte også med sølv, etter en sterk avslutning av Hausken. Gledelig for norsk orientering fremtid var det også at 3. laget til guttene og jentene tok hhv sølv og bronse med flere yngre juniorer på lagene.

Mine bilder fra Nordisk og arrangørens side med resultater og alle løypene

30.05.2005
Nordisk Mester på sprint og nr. 6 på TV-sendt mellomdistanse med micro-o
NOC 2005, Notodden Kart med veivalg fra sprinten Det ble en topp uke for både Norge og meg under Nordisk Mesterskap ved Notodden. Torsdag startet det med langdistanse, der det ble gull til både Anders Nordberg og Betty Ann Bjerkreim Nilsen. Jeg stod over dette løpet for å være uthvilt til de kommende dagene.

Fredag kveld var det sprint i Brevik. Det var en krevende og variert løype både fysisk og teknisk. Jeg løp et godt løp, og vant med det 5 sekunder foran Mårten Boström. Jeg og Mårten løp meget jevnt, ingen av oss var mer enn 6 sekunder bak bestetid på noen strekkene. Anne Margrethe Hausken vant dameklassen og Elise Egseth tok sølv blant juniorjentene.

Kart med veivalg fra mellomdistansen Kart med veivalg fra micro-o Lørdag var det mellomdistanse med micro-o, som ble sendt direkte på TV2. Jeg løp meget bra på den første delen av mellomdistansen, og lå kun halvminuttet bak ved 11. post. Men til 12. post kom jeg meg aldri ut på veien slik jeg hadde tenkt, og taper ca 45 sek på å løpe gjennom grønten rett på. Micro-delen gikk greit, men jeg fikk en strafferunde fordi jeg stemplet feil på 18. post. Fikk også en sving på 15 sek på sisterunden, og endte på 6. plass, 2 min bak suverene Andres Nordberg. Holger Hott Johansen tok sølv, og er kun minuttet foran. Jeg har slitt med å lykkes på mellomdistanse de siste årene, så dette er en plassering jeg er meget fornøyd meg. Øystein Sørensen og Magne Dæhli tok dobbelt blant juniorguttene.

Mine bilder fra Nordisk og arrangørens side med resultater og alle løypene
Gull til Norge - Østerbø nummer seks, Adressa 28. mai 2005
Sjefens store VM-favoritt, Adressa 28. mai 2005
På tiendelene løs for Elise Egseth, Adressa 28. mai 2005
Trondhjemmer ble nordisk o-mester, Adressa 27. mai 2005

24.05.2005
Klart for Nordisk Mesterskap ved Notodden 26. - 29. mai
NOC 2005, Notodden I dag hadde jeg eksamen vede NTNU, og i morgen tidlig er det klart for avreise til Notodden og Nordisk Mesterskap.

Løpene starter med langdistanse torsdag, men den står jeg over for å være uthvilt til sprinten i Brevik fredag kveld. Lørdag er det mellomdistanse med micro-o, som sendes direkte på TV2 kl 16 -18. Søndag avsluttes det med stafett. Det skal være internett der vi skal bo, så jeg håper å komme med noen oppdateringer.

Arrangørens side med resultater og løpskart

21.05.2005
Seier i KM mellomdistanse i Krogstadøra 21. mai
Medaljevinnerene; Lars Skjeset, meg og Øystein Pettersen Kart fra KM mellom I dag arrangerte Krogstadøra KM i mellomdistanse. Krogstadøra er lite tettsted en drøy time vest for Trondheim. Det ble et fint arrangement på alle måter, og de hadde fått til varierte og krevende løyper i et relativt lite område.

Jeg løp et godt teknisk løp, med unntak av et lite minutt tidstap i et svært steinete område på slutten. Lars Skjeset lå halvminuttet foran meg midtveis, men bommet litt mer enn meg i det steinete partiet, og endte som nr. 2, 59 sek bak. Siden WC-runden i England har jeg trent ganske mye, og var nok derfor litt tung i beina. Planen er nå å roe ned fra staren av neste uke, så jeg har mer overskudd til NOM neste helg.

Resultater og strekktider finnes via Krogstadøras hjemmeside. Kart med veivalg.

17.05.2005
Uttatt til Nordisk etter testløp ved Kongsberg 14. - 16. mai
NOC 2005, Notodden Meg under mellomdistansen med micro-o I helgen arrangerte Kongsberg testløp til Nordisk Mesterskap, som skal arrangeres ved Notodden 26. - 29. mai.

Lørdag var det mellomdistanse med micro-o, og Anders Nordberg vant som under SOLrenningen. Jeg løp et greit løp, og ble nr. 12, 2 min bak. Løp bra tekninsk på den første lengre runden, men følte det gikk litt for sakte. Synes micro-o-delen var ganske enkel, men fikk likevel en stafferunde pga at et jeg ikke leste kartet godt nok for steienene ved 18. post. Tapte også nesten ett minutt på at jeg ikke taklet endringen av målestokk ut på sisterunden, og stoppet for tidlig uten å få kartet til å stemme mot 22. post. Resultater og kart med veivalg

Audun Weltzien mot mål til seier på langdistansen Kart med veivalg fra siste del av sprinten Langdistansen på søndag stod jeg over, og løp i stedenfor en rolig langtur. Det har vært mange tøffe løp i vår, med nå sist World Cup, og det har derfor lenge vært planglagt at jeg ikke løper lang på hverken testløpene etter NOM. Gledelig var det at Audun Weltzien, som har slitt litt på langdistansene hittil i år, slo til med en klar seier.

Mandag var det sprintløp i et boligområde med noen mindre skogsflekker. Jeg løp et bra løp, og vant 10 sek før Audun W. Det eneste jeg har å utsette på løpet er at jeg tapte ca 15 sek på å løpe høyre-veivalget til 11. post. Venstre var nok det beste. Løpsformen var OK, men ikke mer enn det. Jeg har trent en del etter at jeg kom hjem fra World Cup, og håper å ha litt mer overskudd på NOM så jeg kan løpe enda fortere. Resultater og kart med veivalg

Uttaket til NOM finnes på NOFs hjemmeside
Mine bilder fra Kongsberg og arrangørens hjemmeside.

12.05.2005
Bilder og kart fra World Cup ved London
Lars Skjeset løp meget bra både på stafetten og mellomdistansen Kart fra sprint-finalen Sølv laget fra stafetten; Lars Skjeset, Stig Alvestad og meg Etter at jeg kom hjem fra England har det vært en travel uke, med flere innleveringer på skolen og jobb som løypesjef for Trondheim Open. Men nå har det roet seg litt, og jeg har fått tid til å legge ut bilder og kart fra WC-runden ved Guildford syd for London.

Bilder fra WC og kart fra alle løp våren 2005

10.05.2005
Seier i Tordenskioldløpet - 32.02 på 10 km
Meg før start Meg rett forran Terje Olsen på slutten I kveld arrangerte Freidig det tradisjonsrike Tordenskioldløpet på Lade. Jeg løp de 10 kilometerene på 32.02, og vant med det 3 sekunder foran fjorårsvinner Terje Olsen. Tiden min var 26 sekunder bedre enn i fjor, da jeg ble nr. 3. Det var endel vind, og løypen er relativt kupert, så jeg er fornøyd med tiden.

Jeg løp sammen med Olsen hele løpet, og dro det meste av veien. Erik Sakshaug var også med lenge, men måtte slippe etter 7,5 km. Jeg følte meg fin i beina og prøvde å dra på litt ekstra i bakkene. Men fikk aldri mange meter luke, og løpet ble avgjort i en spurt de siste 100 m.

Bilder og resultater

08.05.2005
Trondheim Open fra Wings klubbhus på Tømmerholt i Estenstadmarka 7. og 8. mai
Marianne Riddervold blir intervjuet av lokal-TV etter seier i dameklassen Vinner Johan Ivarsson og de andre premievinnerene i herreklassen Jeg var i helgen løypesjef for Trondheim Open. Arrangementet hadde arena ved Wings nye klubbhus på Tømmerholt, og det var mellomdistanse på lørdag og jaktstart på søndag. Etter at jeg kom hjem fra World Cup har det blitt noen sene kvelder med jobbing for å få alle løyper og kart i stand. Men alt ble tilslutt meget bra, og alle virket fornøyd med arrangementet. Det var egne klasser helt ned fra D/H 7-8N, som løp drøye 500 m med merket løype.

Mine bilder fra lørdag og søndag
H 17- sin løype fra lørdag og søndag
Trondheim Open sin hjemmeside har bl.a. resultater
Endelig friskmeldt, Adressa 10. mai 2005

30.04.2005
2. plass i dagens World Cup-stafett
Sølv laget fra stafetten; Lars Skjeset, Stig Alvestad og meg Kart fra stafetten Vi ble nr. 2 på dagens WC-stafett. Stig og Lars ga meg et godt utgangspunkt, og jeg gikk ut på siste etappe like bak Frankrike og Finland. Det var store gafingsforskjeller, og Terje Gundersen og Mats Haldin forsvant en annen vei alt mot 1. post. Danmark og to sveitsiske lag gikk ut like bak, og jeg hadde delvis kontakt med de. Inn mot kartbytte tok vi igjen Mats, og var da fem lag samlet halvannet minutt bak Terje. Jeg følte meg sterk på slutten, og kunne spurte inn like foran Danmark og Sveits.

Les mer på NOFs nettside og romkamerat Lars Skjeset sin hjemmeside. Resultater på arrangørens Live-side.
Uslåelig innspurt av Kvaal Østerbø, Adressa 2. mai 2005

29.04.2005
Greit videre fra sprint-kvalifiseringen, klart for stafett i morgen
Kart fra sprint-kvalifiseringen Jeg ble nr. 5 i heatet mitt under dagens sprint-kvalifisering, og gikk med det greit videre til mandagens finale. Det var forholsvis krevende orientering rundt universitetet i Guildford, og mange kjørte seg fast eller mistet kontrollen mellom alle husene og murene. Les mer om kvaliken og de andre norske på NOFs nettside.

I morgen er det klart for stafett. Pga at Holger og Tore har slitt litt med skader stiller Norge kun med ett herre-lag. På det springer Stig Alvestad, Lars Skjeset og jeg, i den rekkefølgen. Stafetten går i ett militært-område, og det ligger an til å bli lettløpt og tett. Men det blir også krevende orientering, så jeg ser frem til en spennende avslutning på siste etappe.

29.04.2005
Klart for World Cup ved London 29. april - 3. mai
WC 2005, England løping på tirsdag. Ski og ... Onsdag ankom den norske troppen Guildford, like syd for London, for sesongens første World Cup-runde. Etter et par dager med lettere trening er vi i kveld klar for sprint-kval.

WC-programmet er som følger:
Fredag 29/4: Sprint kvalifisering
Lørdag 30/4: Stafett
Søndag 1/5: Langdistanse
Mandag 2/5 Sprint finale
Tirsdag 3/5: Mellomdistanse

Sesongen har startet bra for min del, og gleder meg til å komme igang med WC-løpene. Har prøvd å spisse formen litt de siste ukene, og fikk gode tilbakemeldinger på Elitserie-sprinten og Tio-mila forrige helg. Tirsdag hadde jeg de siste øktene hjemme før avreise, og det var perfekte treningsforhold med strålende sol og 16 grader. Først gikk jeg en rolig tur på ski med bare armer og legger, før jeg løp intervaller på Øya. I Adressa sin artikkel "Vil bli best i verden" står det mer om årets sesong.

Orientering på nett og Kondis sine forhåndssaker om WC
Vil bli best i verden, Adressa 27. april 2005

24.04.2005
Suksess for Wing i Elitserie-sprinten og Tio-mila
Tiomila 2005, Stockholm Kart fra Elitserie-sprinten Det ble en kjempehelg for Wing ved Stockholm. Fredag vant jeg Elitserie-sprinten 15 sekunder før Valentin Novikov, mens Stig vant E2-klassen. Natt til i dag løp alle ti på laget meget bra under Tio-mila. Vi var blant de fremste lagene hele første halvdel av stafetten, og jeg fikk gleden av å veksle aller først etter 3. etappe. Resten av laget løp også imponerende, og vi ble tilslutt nr. 44, som er en kraftig forbedring fra tidligere år.

Les mer om Wings innsats på sprintløpet og Tio-milawingok.no
Resultater fra Elitserie-sprinten og Tio-mila
Norges nest beste lag, Adressa 26. april 2005

22.04.2005
Klart for Elitserie-sprint og Tio-mila ved Stockholm
Tiomila 2005, Stockholm I kveld skal jeg løpe sprint i den svenske Elitserien. Løpet går like syd for Stockholm, og ryktene sier at det blir en blanding av lettløpt skog, park og bebyggelse. Store deler av verdenseliten stiller til start, så det blir en fin test på hvordan jeg ligger an forran World Cup i neste uke. Mer info om løpet finnes hos arrangøren SoIK Hellas.

Natt til søndag er det klart for årets Tio-mila, og Wing stiller med følgende lag:
1) Stig Alvestad 11,3-11,4 km
2) Svein Erik Bratsberg 11,3-11,4 km
3) Öystein Kvaal Österbö 11,3-11,4 km
4) Jan-Egil Wagnild 6,8-6,9 km
5) Ola Berger 17,1 km
6) Torgeir Wiik 6,8-6,9 km
7) Hans Christian Skogholt 7,9 km
8) Tore Björset Berdal 9,9-10,0 km
9) Mathias Bjugan 9,9-10,0 km
10) Lars Hol Moholt 16,2 km

20.04.2005
Vellykket micro-o under SOLrenningen
Norwegian Spring, Halden På søndag løp jeg SOLrenningen ved Rudskogen i Østfold. Mellomdistanse med micro-o stod på programmet for første gang i en konkurranse. Jeg løp bra på den første lengre runden med vanlig orientering, men fikk to strafferunder under micro-orienteringen. Endte på 7. plass, rett under minuttet bak Anders Nordberg. Var spesielt fornøyd med at jeg hadde god flyt på orienteringen i starten, og at kroppen føltes bra etter en hard økt med bakkeintervaller dagen før. Resultater, strekktider og micro-kart med blindposter

Orintering på nett og Kondis har fyldige reportasjer fra helgen.

SOLrenningen var tredje løp i Norgescupen, der jeg nå tok over ledelsen. Sammenlagtliste som Excel-fil

18.04.2005
Orienteering Today tar over for O-Sport
Orienteering Today PWT Italy i Orienteering Today 1/2005 Orienteering Today har nå tatt over for gamle O-Sport som det ledende internajonele o-magasinet. Jan Skricka har hovedansvaret for det nye bladet, og han har sammen med sine dyktige medarbeidere og skribenter fått til et meget fint blad. Bladet inneholder alt det o-interesserte vil ha, nemlig reportasjer fra alle de store o-arrangementene med kart, veivalgsanalyser og flotte bilder, pluss annet o-snadder. Jeg anbefaler alle som ikke alt gjør det til å tegne et abonnement. Du får utrolig mye o-stoff for drøye 300 kr i de 7 årlig utgavene. Besøk bladets hjemmeside for å se flere smakebiter fra siste nummer.

Tegn abonnement via Orienteering Todays norske agent Peter Näsholm og overføring til norsk konto eller online betaling med VISA-kort

14.04.2005
Kort landslagssamling på Toppidrettssenteret og Norwegian Spring ved Halden
Norges Orienteringforbund I dag reiser jeg til Toppidrettssenteret i Oslo, der landslaget frem til lørdag morgen skal ha en kort samling med bl.a. fokus på media, og middag og fotografering med NOFs generalsponsor Vital.

Norwegian Spring, Halden Til helgen er det klart for Norwegian Spring ved Rudskogen i Østfold. Det er Vårstafett på lørdag, og SOLrenning på søndag. Jeg skal kun løpe søndag, da det holder med ett løp i helgen hvis jeg skal få lagt inn de nødvendige intervalløktene for å spisse formen frem til World Cup. For senior-eliten er det mellomdistanse med micro-o som står på programmet, og jeg ser frem til å prøve det i en ordentlig konkurranse.

11.04.2005
Uttak til World Cup i England 29. april - 3. mai
WC 2005, England NOF offentligjorde i dag uttaket til WC-runden ved London. Laget ble som jeg hadde tippet, og både Stig Alvestad og jeg er med i troppen. Det er meget gledelig at det var så mange unge som løp bra i helgen, og nå kom med i troppen. Det er virkelig et genersjonsskifte på gang i norsk orientering. Jeg tror dette blir en veldig fin gjeng å dra på tur med, og gleder meg skikkelig. Det blir et meget tøft program i England, med sprint kval, stafett, lang, sprint finale og mellom fem dager på rad.
NOFs uttak

Kart med veivalg fra alle testløpne ved Sandnes er nå også på nett.
O-kart fra konkurranser våren 2005

10.04.2005
WC-testløp mellomdistanse i Njåskogen
Meg i innløpet Kart fra mellom i Njåskogen Stig Alvestad i intens spurt Audun Weltzien vant dagens WC-testløp over mellomdistanse i den svært lettløpte Njåskogen. Det ble meget tett, med Lars Skjeset to sekunder bak, og Tore Sandvik sekundet bak han igjen. Jeg løp et godt løp, og ble nr 4, kun 12 sek bak Audun. Stig Alvestad ble nr 6, og ligger fortsatt godt an med tanke på WC-uttaket. Løypa var meget rask, og jeg løp og koste meg i den fine skogen.

Hausken vant igjen dameklassen foran Marianne Andersen. Elise Egseth ble nr 9, minuttet bak 3. plass.

Resultater, strekktider og kart med veivalg

09.04.2005
WC-testløp langdistanse på Melshei
Kart fra lang på Melshei Stig Alvestad kom på pallen I dag var det langdistanse under WC-testløpene ved Sandnes. Jeg løp et dårlig løp, med mye småbomming og manglende flyt. Følte før start at jobben var gjort etter seieren i går, og var ikke offensiv og skjerpet nok. Tempoet sank også etterhvert som tidstapet økte.

Lars Skjeset slo til med en solid seier. Stig Alvestad løp igjen godt, og ble nr 3. Det er hyggelig å se at det er flere unge løpere som hevder seg i toppen og ligger an å komme med i WC-troppen. Jeg ble kun nr 19, 10 min bak. Men jeg skal ta meg sammen på mellomdistansen i morgen, og løpe offensivt og kontrollert i den lettløpte Njåskogen. Dameklassen ble igjen vunnet av Anne Margrethe Hausken foran Marianne Andersen.

Resultater, strekktider og kart med veivalg

08.04.2005
Seier i sprinten under WC-testløpene ved Sandnes
Pallen i herrekalssen. Foto: Arrangøren Kart fra sprinten i Sandnes Helgens WC-testløp startet i kveld med sprint like ved Sandnes sentrum. Jeg løp et godt løp, med kun noen sekunders tidstap et par steder, og vant med 17 sekunders margin. Gledelig var det to av treningskammeratene mine fra Trondheim, Lars Skjeset og Audun Weltzien, som fulgte på de neste plassene. Stig Alvestad løp også godt, og ble nr 6.

Dameklassen ble vunnet klart av Anne Margrethe Hausken. Sisteårsjunior Elise Egseth imponerte med en sterk 3. plass blant seniorene, og gjorde det til en meget god dag for alle Wings løpere.

Resultater, strekktider og kart med veivalg

07.04.2005
Trondheim Sprintcup som oppladning til helgens WC-testløp ved Sandnes
Wing Orienteringsklubb Meg ved sistepost I kveld arrangerte Wing første løp i årets Trondheim Sprintcup. Løpet gikk på nytt kart over bl.a. St.Hanshaugen ved Statoil på Rotvoll. Jeg brukte løpet som en siste gjennonkjøring før helgens WC-testløp ved Sandnes. Løp jevnt bra, uten å presse på spesielt. Resultatet ble en knepen sier, foran Ragnar Tonjer. Gledelig var det også at det var mange andre Wing-løpere høyt oppe i herreklassen, og et Elise Egseth vant dameklassen.
Resultater, strekktider og løpskartet

WC-testløp, Sandnes I morgen fredag er det klart for avreise til Sandnes og World Cup-testløp. Det starter med sprint allerede om kvelden, før det er lang- og mellomdistanse på lørdag og søndag. Sprinten går i en blanding av bynær skog og parkområde. På langdistansen er det et meget variert terreng, med deler som har et kontinentalt preg og meget god løpbarhet. Mellomdistansen går i et meget "kontinentalt terreng", som på kartet ligner typisk Sjællandsterreng vi bruker å møte på Spring Cup.

Jeg har roet litt ned på treningen den siste uken for å få litt mer overskudd, og det har føltes bra de siste dagene. Det skal blir morro å løpe mot alle de beste norske, og jeg håper selvfølgelig å sikre meg en plass på WC-laget.

Orientering på nett har skrevet en forhåndssak om løpene.

04.04.2005
Blir jeg fransk fra 2006?
Meg og Damien Renard Meg i fransk drakt Den franske siden for o-nyheter CO News kunne 1. april melde at jeg skal løpe for Frankrike fra 2006. Engelsk oversette av nyhetene fås ved hjelp av "Babel Fish", mens den norske følger under.

Nordmann i det franske laget
Nyheten har allerede svirret noen uker i det franske landslaget...men fra nå er det offisiellt. Den unge norske løperen Øystein Kvaal Østerbø kommer å løpe for Frankrike i 2006. Sittende inne med dobbelt statsborgerskap og fra neste semesterstart student ved institutt for økonomiledelse ved Paris 12:e universitet, drar han nytte av sitt år i Frankrike for å slippe den grusomme kampen om å ta en plass i det norske laget, hvor konkurransen er hard. Så, etter svenske Anna Garins bytte til Spania og russiske Michail Mamlejev til Italia er dette enda et nytt eksempel på en overgang på det internasjonale sjakkbrettet.

Det hadde vært moro å bli en del av det sterke og unge franske laget, men dessverre var nok nyheten kun en Aprilsnarr.

30.03.2005
Jan Kjellström ved Birmingham 25. - 28. mars
Jan Kjellström 2005, Lichfield Jan-Egil Wagnild i innløpet Siste helg i påsken var vi noen fra Wing som tok turen over til England og Jan Kjellström ved Birmingham. Grunnen til at jeg valgte England var både at jeg trivdes svært godt på JK i fjor og at det var enkelt og billig å fly dit, men ikke minst at det var World Cup-relevant terreng.

Lørdag var det mellom-distanse i et delvis åpent og krevende terreng. Jeg løp et greit løp uten større feil, og endte som nr. 4, drøye minuttet bak Oli Johnsen. Dessverre ble løpet annulert pga av at 2.post hang i gropa 20 m syd for pytten den skulle vært i.

På søndagens langdistanse var det et raskere terreng. Jeg gjør flere mindre feil på totalt 4 min den første halvtimen, og blir passert av John Duncan med 3 min. Ser han delvis resten av løpet, og løper fortere og mer offensivt etter det. Blir med det nr. 5, 4 min bak Jamie Stevenson. JK Lang del-1

Jeg presterte heller ingen toppløp nå i helgen, men det gikk jevnt bra og jeg føler jeg er i god rute så tidlig på sesongen. Overskuddet var heller ikke på topp etter mye trening den siste tiden, men det skal stige før de første viktige løpene kommer under World Cupen om en måned. Britene hadde JK som sine første WC-testløp, og det var gledelig at vår Britiske venn og organisator Alan Bogle lyktes så bra og ligger godt an med tanke på å bli uttatt.

Mellom: Resultater, strekktider, kart med veivalg og arrangørens bilder
Lang: Resultater, strekktider, kart med veivalg del-1, del-2 og arrangørens bilder
Mine bilder fra JK

24.03.2005
Snøfri Wing-samling og Spring Cup på Sjælland 17. - 20. mars
Spring Cup Stig etter stafetten Sist langhelg var jeg på Sjælland i Danmarks med Wing. Snøen som hadde dekket Danmark, og ført til at NOF-samlingen ved Silkeborg ble avlyst, hadde akkurat smeltet til vi kom. Vi fikk dermed noen fine treninger før vi løp Spring Cup i helgen.

På lørdagens klassisk-distanse endte jeg som nr. 26, 6 min bak Chris Terkelsen. Var for unøyaktig inn i den diffuse 1.posten, og tapte 2 min. Etter det gikk det greit en god stund, men litt saktere enn de aller beste. På slutten fikk jeg derimot noe mer tidstap.

Spring Cup Stafett På stafetten løp jeg 1. etappe for Wing for første gang på flere år. Var motivert for å gjøre en god etappe, og løp offensivt fra start. Lå i tet av feltet store deler av etappen, og ledet mot nest siste. Men fikk en liten sving da jeg så en annen post der, og vekslet som nr 3, 19 sek bak Claus Bloch. Stig løp en meget god 2. etappe, og vekslet kun sekunder bak tet. Mathias Bjugan og Tore Berdal tapte litt tid på de siste etappene. Pan Kristianstad vant etter en sterk avsluttning av Anderj Khramov.

Men etappen min var ikke så god som jeg trodde, fordi jeg ble disket for å ha hoppet over en post. Ut fra publikumsposten (100) orienterte jeg fra posten 50 m etter (104). Kartet var svært likt ved begge postene, så jeg må ha sett feil da jeg brettet om kartet etter stempling. Jeg løp dermed forbi 104 uten å skjønne at jeg skulle ha noe post der og tenkte de andre i klyga var dum som løp en bue til høyre i forhold til meg.

Klassisk: Resultater, strekktider og kart med veivalg
Stafett: Resultater, strekktider og kart med veivalg
Mine bilder fra Spring Cup

14.03.2005
NOF-samling ved Silkeborg avlyst pga snø, men jeg får trent bra hjemme og drar på Spring Cup til helgen
Spring Cup I går skulle jeg egentlig reist på NOF-samling til Silkeborg på Jylland, der VM skal avholdes neste år. Men pga av det er opptil 30 cm snø i skogen og is på stiene ble samlingen avlyst. Eller rettere sagt flyttet, da det fra i morgen vil bli et alternativ opplegg for de som ønsker i Halden. Da det ikke går noen viktige løp i Østfold-terreng de kommende årene, ser jeg ser ikke noe poeng i å få ekstra reisebelasting ved å dra dit.

Jeg kan få trent vel så bra hjemme de kommende dagene, med fint skiføre i marka og nesten snøbart terreng ved kysten. I dag hadde vi som vanlig to Wing-treninger. Løpsteknikk, styrke og spenst om formiddagen med Frank Brissach, og Micr-o om kvelden. I morgen ligger det an til langtur på ski, og styrke-trening med Trondheim Friidrett. Onsdag er det som vanlig Wing-intervaller på bane i Leangenhallen.

Samlingen skulle egentlig blitt avsluttet med lørdagens klassisk-distanse under Spring Cup på Sjælland. Nå ligger det i stedet an til at jeg flyr ned til København på torsdag morgen, og får trent noen økter på kart sammen med andre Wing-løpere før Spring Cup. Det er dog fortsatt mye snø i Grib Skov der stafetten skal gå, og den Danske versjonen av Vasaloppet ble arranger der i går. Det er første gang på 15 år det var nok snø til å arrangere. Men det skal være mindre snø ved kysten der klassisken skal gå i Tisvilde Hegn, og vi får håpe regnet som er meldt utover uken tar knekken på resten av snøen og isen.

06.03.2005
Flott PWT-start under Wing-samling i Puglia i Syd-Italia 24. februar - 6. mars
Park World Tour Meg, BJ og Claus Bloch i Gallipoli Jeg fikk en bra start på årets PWT-sesong med seier og 2. plass i årets to første løp i Puglia i Syd-Italia. Vi fikk også trent bra mens vi var i Italia, til tross for varierende vær.

Resultater: PWT-prolog, PWT-1 og PWT-2
Kart med veivalg: PWT-prolog, PWT-1 og PWT-2
Omtale fra løpene på PWT.org: PWT-prolog, PWT-1 og PWT-2
Bilder fra Italia

24.02.2005
Klart for Wing-samling og PWT i Puglia i Syd-Italia 24. februar - 6. mars
Park World Tour 2005, Puglia, Italia Park World Tour I dag er vi 7 Wing-løpere som setter oss på flyet mot Brindisi i området Puglia, som dekker "hælen" på Italia. De fire første dagene skal brukes til trening i området rundt Forest Umbra nord i Puglia, mens det siste halvdel er klart for PWT helt sydøst på "hælen". Det er kvalik i Gallipoli 1. mars, og finaler i Otranto og Brindisi den 3. og 5. mars. Jeg gleder meg til å løpe PWT igjen, og det skal bli delig å komme til varmen og få løpt i krevende terreng både i skog, park og by.

Jeg er litt usikker på hvor mange løpere som kommer, men arrangørene lover som vanlig på PWT bra opplegg med kart, løyper og mediadekning. Jeg var også på PWT i Puglia i mars i fjor, og her er kart fra trening i Forest Umbra, PWT i St Agata, Ginosa og Lecce. Begge veier har vi noen timer på Stansted ved London, og de skal vi bruke til å trene på kart like ved flyplassen. Jeg håper på å få til noen oppdateringer under oppholdet, men kan ikke love noe.

19.02.2005
Bronse-medalje i Ski-o-NM kortdistanse
Pallen i herreklassen Pallen i dameklassen Jeg ble nr. 3 på dagen Ski-o-NM i kortdistanse fra Nilsbyen i Trondheim. Tommy Olsen og Anders Hauge slo meg med et lite minutt. Jeg gikk et ganske bra løp, og lå foran Tommy til over halvveis, men fikk det tungt på slutten da det ble noen lengre skøytestrekk. Gledelig var det også at klubbkamerat Lars Moholt ble nr. 4, bare 20 sek bak meg. Både Ola Berger og Elise Egseth ble nr. 6, så det var bra med Wing-løpere i toppen. Stine Kirkevik vant dameklassen, men Kjersti Reenaas gikk også bra og var ikke langt bak. Anne Øverøyen fikk i likhet med meg sin først individuelle NM-medalje i ski-o med bronse i dag.

I morgen er det NC i mellomdistanse, men jeg har bestemt meg for å stå over den da jeg de siste dagene har vært litt tung i beina etter mye trening og mange harde økter. Satser heller på en rolig klassisk langtur på det fine skiføret.

Kart med veivalg, resultater og strekktider.

18.02.2005
Vellykket landslagssamling ved Kristiansand
Anders Nordberg i en prøve på den nye landslagsdrakten Det ble en bra landsalgssamling for E-gruppa ved Kristiansand fra fredag til tirsdag. Vi fikk 9 bra økter, og hele 8 av dem på kart. Lørdag var det stafett-trening med gaflet fellesstart. Jeg løp et bra teknisk løp, uten å presse på maks. Kom inn i en klynge med noen KOK-løpere, kun slått av Jørgen Rostrup og Anders Nordberg som var noen minutter foran.

Furulunden ved Mandal Mandag var det klart for neste høy-økt, jaktstart på Mandal. Natt-NM gikk der i 2001, og både Tore Sandvik og jeg fant ut før start at vi var ubeseiret på kartet etter seier på både natt og sprint i hhv sr. og jr-klassen. Jeg gikk ut sammen med Øystein Krisiansen, 1 min bak Holger Hott i tet. Holdt avstanden til Holger i starten og dro litt i fra Øystein. Men fikk så et lite minutt bom på en pytt der postflagget var fallt ned, og ble hentet inn av Øystein og Tore som startet minuttet bak. Ble liggende sammen med de resten av løpet, og avgjorde tilslutt løpet til min fordel. Holger ga seg etter 6 av 10 km fordi han har slitt med en skade i akillisen. Han hadde omtrent bare løpt i vann de siste ukene, men var positiv etter å testet seg i skogen igjen. Dessverre ble han verre igjen etter denne økten.

Klar til start på go-cart Senere på mandag hadde vi også en lag-konkurranse som bestod av tre øvelser. Tore og jeg var på lag, og vi var helt suverene på både go-cart og bowling. Vi gikk derfor ut først på jaktstarten som bestod av sprint-o-løp på speilvend kart. Nordberg og Hausken var foran oss deler av løpet, men vi klarte tilslutt å komme først i mål. På kvelden fikk vi også besøk av Antidoping Norge. Noen hadde litt problemer med å tisse, og fikk dermed ikke benyttet seg av alle tilbudene på det oppskrytte treningsenteret Spicheren. Da jeg også ble testet etter ski-o-NM på Skei, ble det min andre test på en måned.

Micro-o ved Kristiansand Tirdag var det en mellomdistanse med micro-o. Jeg løp bare fort på micro-o-delen, men det gikk bra og jeg hadde ingen feil. Vi fikk også testet en prøveversjon av den nye landslagsdrakten fra Craft. Den tettsittende drakten var god å ha på, man blir kanksje litt varm til sommeren. Alle var heller ikke like fornøyd med Vital-fargene på den.

Bilderog kart fra samlingen.

10.02.2005
Klart for landslagssamling ved Kristiansand 11. - 15. februar
Norges Orienteringforbund Fredag er det klart for årets første landslagssamling. Den skal være i Kristiansand og varer frem til tirsdag i neste uke. Det meldes om fine barmarksforhold med flere plussgrader, og jeg gleder meg til å treffe de andre på laget igjen. Samlingen inneholder stafett-trening, jaktstart og en mellomdistanse med micro-o, pluss diverse rolige økter på kart. Jeg skal også få lagt inn litt hurtighet og løpsteknikk, styrke og spenst. Så jeg tror det blir en fin samling med mye og variert trening. I motsetning til i januar har det denne uken vært mye å gjøre på skolen, så det skal bli deilig å komme på samling og kun fokusere på trening.

10.02.2005
Fint natt-ski-o-løp fra Skistua i kveld
Natt-ski-o I kveld gikk jeg natt-ski-o fra Skistua i Bymarka. Mattis Myhre hadde laget en fin løype i det forholdsvis tette nettet av faste maskinløyper rundt Henriksåsen. Det var morsomt å gå, og løpet gikk bra, selv om jeg var tung i beina etter en hard intervalløkt på bane i går. Det ble dermed en fin gjennomkjøring før Ski-o-NM kortdistanse som er lagt inn i Byåsens NC-løp neste helg.
Kart, resultater og Trøndercupens hjemmeside

02.02.2005
Ny pers på 3000 m - 8.31
Jeg satte i kveld ny pers på 3000 m, med tiden 8.31 i Leangen-hallen. Den gamle persen på 8.41 var fra sist jeg løp 3000 m, som er litt over ett år siden. En runde er 230 m, så 3000 m blir 13 runder + 10 m. Jeg løp veldig jevnt, og rundetidene lå hele veien på 39-tallet.

Treningen hittil i vinter har hatt fokus på å løpe fortere, og det var derfor fint å få en bekreftelse på at jeg nå gjør det. Målet er å være nede på 8.20 til våren, noe som absolutt virker mulig. Planen var egentlig å være med på 3000 m under NM innendørs i Stangehallen 13. februar. Men siden det dessverre kolidere rmed NOFs landslagssamling i Kristiansand ligger det an til at det utgår. Det viktigste har uansett vært arbeidet jeg har lagt ned for å løpe fortere.

27.01.2005
Kart fra Wing-samlingen ved London
WC 2005, England Star Posts Esher Jeg har nå også lagt ut kart fra Wing-samlingen ved London forrige helg. Vi hadde fem økter i WC-relevant terreng i Surrey, og en ved Stansted. WC-terrenget var stort sett lettløpt, men det var noe undervegetasjon og diffust i endel områder. Som kartene viser var det også kuppert i enkelt partier. Altså ganske tradisjonellt kontinentalt terreng, som de fleste mellom-europeere behersker godt.

Bilderog kart fra samlingen.

23.01.2005
Flott Wing-samling ved London
WC 2005, England Frokost med Coach-teamet Det ble en flott Wing-samling ved London denne langhelgen. Torsdag morgen møtte vi Wing-løpere vår britiske venn Allan Bogle på Stansted, og kjørte ned til Guildford i Surrey, litt syd for London. Litt senere kom også Aislinn Austin fra Leeds og Jonn-Are Myhren fra Södertelje. Ved Guildford bodde vi i et lite hus midt i skogen, og trente mange bra økter på diverse World Cup-relevante kart i området. Wings-trenerteam med Per Arne Troset og Asle Kregnes hadde laget varierte og spennende økter, og det var virkelig inspirerende å trene i bart og lettløpt terreng. Været var også bra, spessielt de første dagene da det var over 10 grader.

Jan Kjellström 2005, Lichfield Natt til i dag overnattet vi like ved Stansted, og rakk i morges en langtur (på kartet fra klassisken under JEC sist høst) før vi fløy hjem. Det er utrolig praktisk å fly med Norwegian direkte Trondheim - London for en billig penge, og jeg tror jeg tar turen tilbake under Jan Kjellström ved Birmingham siste helg i påsken for å få ytteligere trening til vårens World Cup.

Huset der vi bodde i bakgrunnen Mens jeg var borte har det kommet en god del nysnø i Trondheim, så da jeg kom hjem i ettermiddag dro jeg rett på ski og fikk en fin tur innover i marka. I morgen er det som vanlig på mandager to Wing-treninger. Løpsteknikk, styrke og spenst med Frank Brissach om formiddagen, og om kvelden er det en o-teknisk økt, der Per Arne ofte har laget en kombinasjon av karthusk og micro-o.

Stig har skrevet mer fra samlingen på wingok.no
Bilderog kart fra samlingen.

19.01.2005
Klart for Wing-samling i WC-terrenget syd for London 20. - 23. januar
Wing Orienteringsklubb WC 2005, England Torsdag til søndag denne uke skal jeg på samling med Wing syd for London. Der skal vi trene i terreng som er relevant for årets første World Cup-runde, som går ved Guildford i Surrey i månedskiftet april/mai. Terrenget skal være meget raskt, og det er mulig å løpe ned mot 4 min/km. Men deler av terrenget er også ganske kuppert. Vi skal ha med noen britiske og svenske venner, så jeg ser frem til en fin samling med god matching i et lettløpt terreng. Internasjonale Orienteringsforbundet

Når vi kommer hjem satser jeg på å legge ut noen kart og bilder, samt skrive litt om hvordan terrenget er.

18.01.2005
Flott ski-o-NM på Skei - men skuffende resultat etter skibrekk
Eivind_Tonna vant både lang og stafett for Asker Det var flotte forhold under helgens ski-o-NM på Skei, og vi fikk trent mange bra økter i fine skispor. Eivind Tonna vant lørdagens langdistanse foran Anders Hauge og Tommy Olsen. I starten hadde jeg litt problemer med å få flyt på kartlesingen i det tette løypenettet, men gjorde ingen større feil og ved kartbytte halvveis lå jeg minuttet bak Tonna. Men litt ut på andre runden knakk jeg skien (for første gang i mitt liv), og tapte nesten 10 minutter før jeg fikk lånt noen nye ski av en turgåer. Det hører også med til historien at jeg ga fra meg den andre skien til Tommy, som knakk ski like etter at han hadde passert meg stakende på en ski. I stedet for å være med å kjempe om medalje som håpet, endte jeg på 11. plass. Gledelig for Wing var det derimot at Lars Moholdt fikk bronse i jr.klassen.

Wings Lars Moholdt og Erik Helgemo før start på stafetten Tilbake i Wing, etter gull og sølv med NTNUI de to siste årene, håpet jeg at vi skulle være med å kjempe om medalje på søndagens stafett. Men etter forfall fra både Ola Berger (vondt i ryggen) og Bernt Bjørnsgaard (feber), ble laget svekket. Lars Moholdt tapte endel tid på første etappe, og super-reserve Marius Bjugan på andre etappe har ikke gått mange økter på ski de siste årene. Jeg fikk dermed litt dårlige utgangspunkt enn håpet før siste etappe. Løpet mitt gikk greit bortsett fra at jeg mot 6. post tok en helt feil kuttings, som medførte halvannet minutts tidstap. Jeg gikk i mål som 8. lag, med 1 min dårligere etappetid enn Eivind Tonna for seirende Asker.

Ski-o.com med bl.a. resultater fra NM
Orientering på nett sitt sammendrag av NM
Kart med mine veivalg fra Lang runde 1, runde 2 og Stafett

13.01.2005
Klart for Ski-o-NM på Skei
Wing Orienteringsklubb Jeg har foran årets ski-o-sesong bestemt meg for å bytte tilbake til Wing etter to år i NTNUI. Til helgen er det klart for NM under O-treff på Skei, og jeg ser frem til å sesongdebutere i ski-o. Lørdag er det indiviudell langdistanse, og søndag stafett. Wing stiller med hele 7 løpere, og to herrelag i stafetten. Det er meldt om gode forhold på Skei, så det ligger an til en flott helg. Ski-o.com har startlitser.

Stine, Simen og Tommy på VM i Åsarna 2004 Sist helg var det NOM i ski-o i svenske Vålådalen. Stine Kirkevik viste at hun fortsatt er best, med ett gull og to sølv. Tommy Olsen gjorde det igjen best av de norske herrene, med bronse på langdistansen.
NOM-arrangørens side med bl.a. resultater
Orientering på nett sitt sammendrag av den norske NOM-innsatsen
Skido.nu med svensk nasjonalisme etter et glimrende NOM på hjemmebane

10.01.2005
Tildelt Olympiatoppens Utviklingsstipend
Olympiatoppen Jeg fikk i forrige uke beskjed om at jeg er tildelt Olympiatoppens Utviklingsstipend på kr 50.000. Stipendet skal hjelpe til å dekke utgifter i forbindelse med idretten, og gir også tilgang til enkelt av Olympiatoppens tjenester. Jr.-verdensmester Audun Bjerkreim Nilsen fikk samme stipend som meg, mens det tidligere er kjent at Holger Hott Johansen får A-stipend på kr 100.000, mens det blir B-stipend på kr 50.000 til Anne Margrethe Hausken, Øystein Kristiansen, Anders Nordberg og Jørgen Rostrup.

Info om Olympiatoppens støtteordninger

09.01.2005
Hjemme etter en ukes ferie på Gran Canaria
Stranden i Puerto Rico Utsikt over fjellene på Gran Canaria I går kom jeg hjem etter en ukes ferie på Gran Canaria. Vi bodde i Puerto Rico på sydkysten, der vi hadde det fint. Spesielt de første dagene var det flott vær, da temperaturen var oppe i 25 grader og det var sol og blå himmel. Det var deilig å få slappet av i varmen og ladet batteriene etter en tung treningsperiode i julen. En av dagene var vi oppe i fjellene på nesten 2000 moh midt på øya. Det eneste negative jeg kan si fra turen er at jeg ble frastjålet mobilen min. Abonnementet mitt er derfor sperret nå, men jeg håper å få nytt sim-kort i løpet av kort tid.

I dag var jeg og så på NC i langrenn i Granåsen. Det var fine forhold, og det er gledelig å registrere at det er mange o-løpere som hevder seg helt i toppen også med ski på beina.
Arrangementets side med bl.a. resultater

News from 2010 - 2005, 2004, 2003 and 2002