News from 2010 - 2005, 2005, 2003 and 2002

31.12.2004
English summary of the season 2004
Map from WC-sprint in Dresden The last orienteering-season has been good for me, and a great step forward in my career. I have been running well in almost all importent competitions, and have achieved good results in World Champs, European Champs, Student World Champs, World Cup and Park World Tour.

The ski-orienteering has also gone well the two last seasons, with relay medals and individual top-6 places from World and Europeean Champs. But this winter I have desided to compeete less in ski-o, and not aim for the World Champs in Finland in March.

I will therefore use the winter to fully prepare for the next o-season, which starts with PWT in Italy in March, World Cup near London in April/May, World Champs in Japan in August, World Cup in Italy in October, and hopefully ends with PWT in Asia in October/November.

I'm pleased to see that there are som many outside Norway that are visiting my site, and will in the future try to inform also in English about my way throgh the 2005-season. At last I want to wish all orienteerers from all over the World a Happy New Year, and look forward to meet you at competitions in 2005.

PWT Suzhou (Foto: Kjell Erik Kristiansen) PWT Nanjing (Foto: Kjell Erik Kristiansen) Gold at Student World Champs Maps from ski-o, spring, summer, autumn and some trainings in 2004

Pictures from international o-events 2004:
Ski-o WOC in Åsarna 10. - 15. February 2004
Park World Tour in Puglia in South-Italy 7. - 15. March 2004
Park World Tour in Czech and Slovakia 7. - 10. May 2004
Student WOC in Pilsen in Czech 22. - 27. June 2004
EOC Roskilde in Danmark 8. - 18. July 2004
PWT Shanghai (Foto: Jan Skricka) PWT Suzhou (Foto: Jan Skricka) PWT Suzhou (Foto: Kjell Erik Kristiansen) WOC in Västerås in Sweden 11. - 19. September 2004
World Cup in Dresden in Germany 17. - 24. October 2004
WOC-2005 training-camp in Japan 4. - 15. November 2004
Park World Tour in China 15. - 23. November 2004

27.12.2004
Ski-o-kart fra NOM og VM i 2004 på nett
Kart fra NOM ved Austlid 2004 Jeg skal som tidligere nevnt ikke gå så mye skiorientering i vinter, og de første løpene blir NM på Skei 15. - 16. januar. Jeg har nå scannet kartene fra NOM og VM forrige sesong, og lagt de ut på nett. NOM gikk da fra Austlid like ved Skei, og er dermed meget relevant for årets NM.

Ski-o-kart fra NOM og VM 2004

21.12.2004
Bra landslagssamling ved Strömstad og Halden - fint skiføre i Trondheim nå
Øystein Kristiansen liker kreps I slutten av forrige uke var jeg på landslagssamling ved Strömstad og Halden. Torsdagens reise ble litt lengre enn forventet siden NSB innstillte toget vårt fra Oslo S, og vi måtte kjøre buss innom alle småstedene i Østfold midt i rush-trafikken. Men jeg og Linda var svært effektiv da vi endelig kom frem til Strömstad, og rakk 45 min natt-o før vi tok båt ut til øya Koster. Der spiste vi et bedre måltid før vi overnattet i feriehuset til Petter Thoresen. Neste morgen løp vi en runde på øya, før vi tok båten tilbake til fastlandet. Tilbake i Strömstad hadde en o-økt og noen møter. På kvelden var det Julebord, og vi fikk igjen mye god mat:-) Lørdag var det en lenge o-løype ved Halden og sprint-o på Fredriksten Festning.

Mange poster å velge i på Micro-o Søndag ble samlingen avsluttet med en mellomdistanse med innlag Micro-o ved Halden. Jeg valgte en litt annen taktikk enn da det var Micro-o i Trondheim, og hoppet over flere poster med vilje i håp om å spare tid totalt sett. Det ble ikke så vellykket, da jeg var unøyaktig og dermed fikk flere feilstemplinge, noe som medførte mange strafferunder. Det beste hadde nok vært å hoppe over alle de fire første postene, og ta de tre siste - noe jeg tror ingen gjorde. Evt det mest naturlige; å løpe sikkert å raskt rett i alle postene. Det er altså flere taktikker som kan føre frem, men uansett er det ikke de 5 min med micro-o som avgjør mest på mellomdistansen. Mine bilder fra samlingen.

Mens jeg var borte har det kommet endel snø i Trondheim, og det er igjen nydelig skiføre i marka. I går rakk jeg ikke mer enn de to faste Wing-treningene som er hver mandag, men i formiddag fikk jeg en flott ski-tur med Stig Alvestad og Erik Helgemo. Jeg ser frem til mange lange skiturer, mye annen bra trening og godt med hvile nå som det er juleferie:-)

15.12.2004
Ferdig med årets eksamener - klart for landslagssamling ved Strömstad og Halden 16. - 19. desember
NTNU Norges Orienteringforbund Jeg gjorde meg i dag ferdig med høstens eksamener ved å ha hele to på en dag. Det var skriftlig på formiddagen og muntlig på ettermiddagen. Begge to gikk greit, og det er nå utrolig deilig med juleferie:-)

Det blir ikke lange hvilen hjemme, fordi alt i morgen tidlig reiser jeg på landslagssamling. Vi skal bo ved Strömstad, og det skal bli fint med noen økter i nytt terreng før samlingen avsluttes med Micro-o i Halden på søndag.

09.12.2004
Vellykket Micro-o i Trondheim
Kart fra Micro-o-delen på Lade I dag var det en presentasjon av Micro-o på Lade i Trondheim. Kort fortalt går Micro-o ut på at innlagt i et vanlig o-løp er det en løype med micro-orientering som tar ca 5 min. Det er ikke koder på postene, som henger svært tett rundt den riktige detaljen. Stempler man på feil post får man en strafferunde på ca 20 sek når man er ferdig med Micro-o-runden. Mer utfyllende info finnes via linken under.

Det har fra enkelte vært endel kritikk av Micro-o, spesielt at det skal brukes på mellomdistansen på NOM alt neste vår, og de har ment at det vil ødelegge den distansen. Jeg hadde ikke prøvd det før i dag, men var i utgangspunktet positiv, og gledet meg til å få testet det. Vi løp først en vanlig o-løype på 4 km, så 0,8 km micro-o, før vi avsluttet med 1 km vanlig orientering. Micro-orienteringen var morsom, og du måtte virkelig lese kartet nøyaktig for å gå rett i de riktige postene. Jeg synes det var forholdsvis greit, og slapp unna uten strafferunder. Hvis kartet hadde vært mer detaljert rundt postene kunne det nok blitt enda mer tricky, men det var likevel mange som fikk opptil flere strafferunder i dag. Dette ga absolutt mersmak, og med innlagt Micro-o er det mellomdistansen som frister mest på NOM til våren.

Info om Micro-o på NOFs nettside.

06.12.2004
Nedtrappet satsing på skiorientering til vinteren
Starten på Ski-o VM Stafett i Åsarna 2004 Jeg har i høst trukket meg fra landslaget i ski-o, og har ikke planer om å delta på så mange løp i vinter. Etter en lang og hard o-sesong ønsker jeg å være mer hjemme i vinter og få ro og kontinuitet over grunntreningen. Jeg kommer trolig til å være med på NM på Skei/Austlid i starten av januar, og NC-løpene i Trondheim i midten av februar. VM er dessverre først i mars, og det er for tett på o-sesongen som starter med World Cup svært tidlig neste år. Så det blir nok ikke noe VM på meg til vinteren, selv om jeg absolutt kunne tenkt meg å vært med der. Skal jeg først gå VM ønsker jeg å satse skikkelig på det, og det lar seg dessverre ikke kombinere med optimale forberedelser til kommende o-sesong.

Ski-o VM 2005, Levi, Finland Men jeg har trent brukbart på rulleski i høst og kommer til å gå mye på ski i vinter, så jeg tror jeg skal være bra forberedt og gleder meg til de løpene jeg skal gå.

Den internasjonale ski-o-sesongen startet i helgen med prøve-VM i finske Levi. Både russerene og finnene viste god bredde i toppen, og også svenskene hevdet seg bra. For de nasjonene er det hard kamp om å komme på laget til bl.a. NOM som går helgen etter nyttår, og det er derfor vikitg å vise form allerede nå. De norske løperene som deltok var heller ikke langt bak, og jeg regner med de kommer til å være enda bedre når de viktige løpene starter. Best var Stine Hjermstad Kirkevik med 3. plass på sprinten, og det er gledelig å registrere at hun alt er tilbake i bra slag etter et lengre skadeavbrekk i høst. Resultater fra prøve-VM i ski-o

29.11.2004
Start på en ny sesong med to hele Wing-treninger i dag
Wing Orienteringsklubb Etter en høst med mye reising startet jeg i dag for alvor treningen mot neste sesong. Og det ble en bra start siden Wing hadde hele to fellestreninger i dag. Den første økten var løpetur, drill/løpsteknikk, spenst og styrke, mens den andre var en lett sirkulasjonsøkt med o-teknikk. Oppmøtet var av ulike grunner ikke så bra i dag, men kvaliteten på løperene som trente var meget høyt;-) Wing har et meget bra opplegg for neste sesong, så jeg gleder meg til å ta fatt på en ny treningsvinter.

26.11.2004
Bilder fra PWT i Kina
Løpsterrenget i Nanjing. Meg og Mats Haldin foran TV-tårnet i Shanghai. Marius biter en slange. Jeg har nå lagt ut bilder fra Park World Tour i Kina. De viser kinesisk mat, PWT-løpene, sightseeing, løpetur i fjellet, disco, severdigheter, shopping på markedet og mye annet spennende vi opplevde.

Mine bilder fra Japan og Kina

25.11.2004
Hjemme i Trondheim etter 3 uker i Japan og Kina
Holger og Øystein spiser japansk mat. Japanks skog. Jeg kom i går hjem til Trondheim etter 3 uker i Asia. Først var det halvannen uke med VM-samling i Japan, før årets Park World Tour ble avsluttet i Kina. Det var en spennende og opplevelsesrik tur, men det er likevel deilig å komme hjem etter å ha vært borte så lenge. Det er kommet mye snø mens jeg var borte, og skiføret ryktes å være bra, så jeg ser frem til å få noen lange rolige skiturer.

Bilder fra hele VM-samlingen i Japan er nå også på nett, i motsetning til at det hittil kun har vært fra de første dagene pga at jeg ikke har hatt tilgang til noe rask nettforbindelse de siste ukene. Kartene fra PWT er også på nett, mens bilder fra Kina kommer snart. Trykk på de små bildene av kartet ved siden av det jeg har skrevet fra hvert løp, eller gå til den egne siden med alle O-kart fra konkurranser høsten 2004.

Avisartikler fra PWT og noen saker om andre av mine klubbkamerater fra jeg var bortreist:
Wing mot resten av verden . . ., Adressa 22. november 2004
Mats slo til i Shanghai, Halden Arbeiderblad 22. november 2004
- Råtøff løping, Mathias!, Adressa 9. november 2004
Lars har ambisjoner, Adressa 9. november 2004

21.11.2004
3. plass både i Shanghai og sammenlagt i PWT
Park World Tour Løpskartet Jeg ble nr. 3 både på dagens PWT-løp i Shanghai og sammenlagt. Mats Haldin vant med under sekundet til Yuri Omeltchenko, og fikk med det like mange poeng som meg i sammendraget, men ble rangert før meg pga av dagens seier. Løpet gikk i en forholdsvis liten park, men det var mye vann der med diverse broer over, og det kombinert med mye poster og rettningsforandringer gjorde at man virkelig måtte ligge på forskudd for å løpe rent. Jeg gjorde noen mindre feil, men er godt fornøyd med nok en pallplass i PWT. Simone Niggli-Luder, som alt hadde sikret seg sammenlagtseieren blant damene, vant som vanlig. Hausken løp igjen bra og ble nr. 2, og rykket dermed også opp til den plassen sammenlagt. Se PWTs nettsider for resultater, bilder og annen info fra PWT.
Wing mot resten av verden . . ., Adressa 22. november 2004
Mats slo til i Shanghai, Halden Arbeiderblad 22. november 2004

Jeg skulle gjerne ha lagt ut kart og bilder fra løpene, men det har vært ingen eller velidg treig nettforbindelse der vi har vært, så det får vente til jeg kommer hjem onsdag. Nå venter et par dager med shopping og avslapping i Shanghai, før vi flyr hjemover tirsdag kveld.

20.11.2004
Nok en 2. plass i PWT bak Näsman
Park World Tour Løpskartet Det ble nok en 2. plass på dagens PWT-løp i Suzhou i Kina. Johan Näsmen vant igjen, 10 sek før meg. Ekstra gledelig var det at Marius Bjugan ble nr. 3. Det var en fin oppmuntring for han på slutten av en tung sesong. Näsman har nå sikret seg sammenlagtseieren, men jeg er nå oppe på 2. plass før det avsluttende løpet i Shanghai i morgen . Jeg håper på å gjøre nok et bra løp så jeg holder unna for Måten Boström og Mats Haldin som følger tettest bak. Simone Niggli-Luder vant også igjen, og sikret seg med det sammenlagtseieren. Hausken ble nr. 3, og er også det sammenlagt. Se PWTs nettsider for resultater, bilder og annen info fra PWT.

17.11.2004
2. plass på dagen PWT-løp i Nanjing
Park World Tour Løpskartet Jeg ble nr. 2 på dagens PWT-løp i Nanjing i Kina. Johan Näsmen vant igjen, men var nå kun 2,4 sek før meg. Løpet mitt var meget bra teknisk, og jeg hadde bra flyt og gjorde ingen større feil. Ledet løpet nesten helt inn, men tapte 5 sek til tredje siste på løpe til venstre i stedet for høyre. Marius Bjugan og Bjørn Eriksen var også høyt oppe. Hausken ble nr. 2 blant damene, igjen slått av Simone Niggli-Luder. Se PWTs nettsider for resultater, bilder og annen info fra PWT.

Neste løp er i Suzhou lørdag, før det avluttes i Shanghai søndag. Näsman har nå i praksis avgjort kampen om sammenlagtseieren, men det blir en tett kamp om de andre plassene på pallen. Det blir forhåpentligvis også tid til litt sightseeing og shopping de neste dagene.

2. plasser til Hausken og Kvaal Østerbø i Kina, Adressa 18. november 2004

17.11.2004
Vellykket Japan-samling - klart for PWT i Nanjing i Kina
Park World Tour Toshiyuki Matsuzawa Vi har nå vært i Kina to dager, og er klar for dagens PWT-løp i Nanjing. Løpet går i en park med mye skog, så det kan bli krevende orientering og veivalgstrekk. Jeg har vært litt sår i halsen de siste dagene, men satser på at et godt teknisk løp skal holde til en bra plassering.

VM-samlingen i Japan var bra. Vi fikk trent mye i dag kupperte terrenget, og jeg beholdt overskudd gjennom hele samlingen og følte jeg fikk bra tak på det mot slutten. Vi norske dominerte treningsløpene som ble holdt blant alle nasjonene som var der, så det lover bra for neste års VM. Jeg skal skrive litt mer fra samlingen hvis jeg får tid, men bilder fra hele oppholdet er alt på nett.
Mine bilder fra Japan

06.11.2004
Nr. 4 på dagens PWT-løp i Japan - nå starter VM-samlingen for alvor
Park World Tour Løpskartet Jeg ble nr. 4 på dagens PWT-løp i Nagoya i Japan. Johan Näsman og Simone Niggli-Luder vant, og overtok også ledelsen sammenlagt. Det var god norsk innsats med Holger Hott Johansen på 3. og Jørgen Rostrup på 6. plass. Anne Margrethe Hausken kom også på 4. plass. Sammenlagt rykket jeg opp fra 10. til 6. plass.

Jeg løp et bra løp, og var i mål 17 sek bak Näsman. På 10. post ledet jeg, men til 11. post tapte jeg 15 sek til Näsman pga dårlig trase gjennom grøntfeltet, og til 12. post tapte jeg 10 sek pga at jeg fulgte feil fremspring ut mot posten. Jeg hadde så en sterk avslutning, og var totalt best eller nest best på 10 av 18 strekk. Så løpsfarten var bra, selv om det føltes veldig tungt på slutten. Men det gjorde det nok for de fleste etter den lange flyreisen og en kuppet løype i det varme været. Det står mer fra løpet på PWT.org
Resultater: Herrer og Damer

Norske og japanske løpere før start i PWT I morgen er det klart for et langdistanse World Ranking Event. 10,6 km på 80 min står på programmet for herrene. Jeg er litt usikker på hvor fort jeg skal løpe pga av at jeg tråkket over etter løpet i dag, og at jeg vil ha overskudd til neste ukes samling. Etter løpet flytter vi inn på nytt hotell "lang uti skogen" der kartene er, og det er derfor lite trolig det kommer oppdateringer på nett den kommende uken.

Mine bilder fra Japan

05.11.2004
Fremme i Japan og klar for PWT
Park World Tour Nå har vi vært i Japan ett døgn. Reisen gikk fint, men jeg sov tilnærmet ingenting på flyet. Jeg reise sammen med Anne Margrethe Hausken og Mats Haldin, og vi fløy vi via Shanghai fordi det er klart billigst når vi skal tilbake dit på PWT om halvannen uke. Var derfor våken omtrent 30 t i strekk, men det gikk faktisk bra. Vi kom frem til hotellet kl 22.30 i går, og sov til 9 i dag. Har følt meg OK i dag, men vært litt trøtt. De andre norske kom med fly i morges, og har vært trøtte i dag.

I dag har vi løp en tur i byen, og var bl.a. innom et sprint-kart i en park. Beine var brukbar da vi løp, men jeg ble sliten da vi gikk rundt og så oss om etterpå. Været er fint, og temeraturen ver oppe i 20 grader. Vi bor bra midt i Nagoya, men det skal vist bli dårligere standard på samlingen neste uke. Den lokale maten er litt uvant, men fullt spiselig. Positivt overaskende er det at det er trådløst internett på rommet, om enn noe usabilt. I morgen er det klart for PWT. Det er veldig bra startfelt, og jeg tror det blir en fin løype. Det gamle kartet over løpsterrenger ligger her. Japan ligger 8 t foran norsk tid, så nå må jeg legge meg.
PWT.org og PWT Nagoya website

03.11.2004
VM 2005-samling i Japan og PWT i Kina 3. - 24. november
VM 2005, Japan I dag setter jeg meg på flyet mot Nagoya i Japan, der VM skal gå neste sommer. Fra 5. - 15. november vil det være en felles VM-samling for løpere fra flere nasjoner. Samlingen starter med årets femte PWT-løp 6. november. Dagen etter er det ett langdistanse WRE -løp, før det blir en uke med trening. Kartenene forteller at terrenget er svært kupert, med dype ravinedaler. Det blir derfor spennende å komme dit og oppleve det selv, slik at jeg vet hva jeg må trene på det neste året. Bjørnar har som tidligere nevnt skrevet masse på www.staff-valstad.com fra da han var i Japan, og lagt ut endel kart som viser hvordan terrenget er.

Park World Tour Uken etter samlingen er det PWT avslutning i Kina, med løp i Nanjing 17. nov, Suzhou 20. nov og Shanghai 21. nov. Jeg har aldri vært i Kina før, og ser virkelig frem til dette. Jeg tror det blir en opplevelse for livet å reise rundt i Kina, og det blir vel så mye en ferie som utfordrende sprint-løp. De fleste herrene som ligger i toppen sammenlagt i PWT er med, så det blir høyt nivå på startfeltet. Jeg ligger nå som nr. 10, men håper på rykke oppover i sammendraget ved å fortsette den gode sprint-trenden min fra i sommer og høst. Etter PWT-løpene blir noen av oss igjen i Shanghai et par dager, før jeg etter tre uker på farten kommer hjem 24. nov.

02.11.2004
Alle kart fra World Cup ved Dresden på nett
Kartet fra sprinten Kartet over sommerfulene på langen. Nå har jeg lagt ut kart fra alle WC-løpene ved Dresden. Legg spessielt merke til det heftige klippeterrenget fra lang og stafett, og hvor detaljert det er synfart. På langen var området rundt sommerfuglene forstørret opp til 1:7500 i to utsnitt øverst på kartet for at det skulle være mulig å lese skikkelig.

Du finner WC-kartene under med de andre kartene fra i høst, dvs NM ved Kongsvinger, VM-testløp i sprint på Oppdal, VM i Västerås og NM-sprint og natt på Ås. Trykk på "Kart" i menyen til venstre for å finne andre kart fra de siste årene.
O-kart fra konkurranser høsten 2004

31.10.2004
Høstmøtet - starten på en spennende sesong på NOFs E-gruppa med Jarle Ausland som trener
Fredag laget vi selv mat. Her Tore og Linda, som var et gledelig gjensyn på E-gruppa etter at de ikke løp VM. Lørdag hadde vi team-building i skogen. I helgen arrangerte NOF det tradisjonelle Høstmøtet ved Bolkesjø. Der oppsummerte vi landslagsløpere og støtteapparatet siste sesong, og så på planene for den kommende sesongen. Som navnet tilsier innehold helgen endel møter, men også aktiviteter for team-building og trening for NOM ved Notodden neste vår. Fredag kveld laget vi løpere mat under veiledning av en kokk, før vi alle nøt den fortreffelige maten under en bedre middag. Lørdag ble vi delt i to grupper der vi sammen skulle løse øvelser i skogen på kortest mulig tid, noe som i høy grad krevde et godt sammarbeid (og god balanse).

Norges Orienteringforbund Tidligere denne uken ble NOFs landslagsgrupper for 2005 uttatt, og sammen med Line Hagman er jeg ny på Elite-gruppa. De som ikke skal trappe ned satsing fortsetter på gruppa, med unntak av Bernt Bjørsngaard som ønsker å satse mot VM utenfor landslaget. I helgen fikk vi også møte den nye landslagstreneren Jarle Ausland, og høre hans tanker for neste sesong. Jarle er positiv og engasjert, og jeg tror han vil gjøre en meget god jobb. Jeg ser derfor frem til en spennende sesong på E-gruppa.

Fæ'vennen skriver om at Jarle Ausland er blitt ny landslagstrener.
NOFs landslags-grupper for 2005
Mine bilder fra Høstmøtet

26.10.2004
Litt skuffende avsluttning på WC-stafetten
Anders og Holger åpnet bra for oss på stafetten. WC-finale 2004, Tyskland Jeg fikk et glimrende utgangspunkt for siste-etappen på stafetten. Anders løp som vanlig en god første-etappe, og Holger førte oss opp i ensom tet på andre. Alt føltes bra i starten, og jeg gikk rett i de første postene. Men på fjerde-posten misforstod jeg hvilken siden av skrenten posten skulle ligge på, og jeg tapte 1.30 på å lete under og på siden av andre skrenter i området, mens posten lå på oversiden av den skrenten jeg først hadde gått rett i. Da jeg kom til en fellespost så jeg både Sverige og Sveits, og hadde en stund kontakt med de. Men det var ett sinnrikt gaflingsystem på siste etappe, med to runder som var gaflet inn i hverandre. Jeg skiltes derfor fra de, men var sliten etter den tøffe langdistansen dagen før og klarte ikke å holde samme tempo alene. Kom ensom inn til mål som fjerde lag. Sverige vant foran to sveitsiske lag.
Resultater, strekktider og kart med mine veivalg

Sammenlagt i World Cupen i stafett ble vi nr. 2. Vi fikk like mange poeng som Sverige, men kom bak de pga dårligere resultat i finalen.

Mine bilder fra WC-løpene og banketten.

23.10.2004
3. plass sammenlagt i World Cup, etter 8. plass på langdistansen!
Holger Hott Joahnasen vant WC totalt. Her fra VM i Västerås. (Foto: Lucie Navarova, O-Sport) WC-finale 2004, Tyskland Dagens WC-finale over langdistanse ble meget tøff. Løypa på 15,5 km var svært kuppert og gikk i ett terreng med sandstensklipper. Holger Hott Johansen startet som WC-leder sist, og vant også dagens løp. Jeg løp et solid løp, selv om jeg gjode flere mindre feil underveis, og ende på 8. plass, 4 min bak. Hadde kontakt med både Holger, Andrey Khramov og Niclas Jonasson ulike deler av løpet. Men vi ble fraskilt flere ganger, delivs på grunn av ulik rekkefølge på sommerfugl-gafflingene.
Resultater, strekktider og kart med mine veivalg

Holger Hott Joahnasen vant som sagt World Cupen sammenlagt. Jeg ble nr. 3, på like mange poeng som Khramov, men han slo meg på best plassering i dag. Det er små marginer, men jeg er selvfølgelig kjempefornøyd med plasseringen. Har ikke drømt om at det skulle gå så bra før de aller siste dagene. I damelasssen vant Simone Niggli-Luder vuverent både i dag og sammenlagt. Hanne Staff var syk og løp dessverre ikke i dag. Dermed rykket Anne Margrethe Hausken forbi henne og opp på 6. plass, etter nok et godt løp som i dag ga 4. plass.

I morgen er det WC-finale i stafett. Norge ligger på delt 1.plass med Finland etter at de vant EM og vi VM. Etapperekkefølgen på laget vårt er Anders Nordberg, Holger og jeg. Jeg skal altså løpe siste etappe, noe jeg ser frem til:) Damelaget vårt er litt usikkert pga Hannes sykdom, men rekkefølgen er i utgangspunktet Marianne Andersen, Hanne og Hausken.

21.10.2004
Rykket opp til 2.plass i WC etter brukbar mellomdistanse
WC-finale 2004, Tyskland Jeg ble nr 16 på dagens finale i mellomdistanse, drøye to minutter bak Mats Troeng. Jeg bommet et drøyt minutt på 1.post, men løp bra resten av løpet med unntak av at jeg sklei litt ut på det siste lengre strekket. Det var som på kvaliken diffust, og det var viktig å være nøye med kursen inn i postene.
Resultater, strekktider og kart med mine veivalg

Holger Hott Joahnasen var beste norske i dag på 6.plass. Siden Emil Wingstedt ikke løp pga sykdom og Thierry Gueorgiou er skadet rykket han dermed opp i tet i World Cup-sammendraget. Jeg følger på 2. plass, kun 5 poeng bak. Både Andrey Khramov, Niclas Jonasson, Jarkko Huovila og Emil Wingstedt er like bak meg, så det blir en veldig spennende og avgjørende langdistanse på lørdag.

Emma Engstrand rykket med dagens seier opp til 2. plass i sammendraget, men er et godt stykke bak Simone Niggli-Luder. Anne Margrethe Hausken var igjen beste norsek dame, denne gang på 6. plass, og er nå nr 7 i WC. Hanne Staff hadde dessverre en svært dårlig dag i skogen, og fallt ned til 5.plass i WC.

20.10.2004
Videre til finalen på mellomdistanse
WC-finale 2004, Tyskland Alle norske gikk etter dagens kvalifisering videre til morgendagens finale på mellomdistanse, men ingen av oss løp overbevisende. Jeg ble nr. 14 i mitt heat, 4 min bak Michal Jedlicka fra Tsjekkia. Terrenget var diffust, med endel undervagetasjon og dårlig sikt. Det ble vanskelig den siste biten inn i posten, og jeg løp 5-10 meter forbi flere groper uten å se de. Jeg løpe heller ikke for full maskin. Det var overaskende lite boming, og flere av oss norske hadde ikke mye å gå for å ikke ryke ut.
Resultater, strekktider og kart med mine veivalg

En av de som røk ut var Mats Haldin, og da Thierry Gueorgiou ikke startet pga skade er det nå to konnkurenter mindre om total-seieren i World Cupen. Det blir derfor viktig å nullstille seg foran finalen, og løpe offensivt men sikkert der. Startliste for mellom-finale torsdag

19.10.2004
WC-seier på sprinten i Dresden!
WC-finale 2004, Tyskland Jeg løp et meget bra løp på dagens WC-sprint i Dresden, og vant en komfortabel seier. Jeg gjorde minimalt med feil, og formen er også fortsatt bra. Finalen gikk rundt en borg like utenfor byen, og hadde hele 23 poster. Det var endel postplukk i park, og noen lengre veivalgstrekk med endel stigning. (Se link til kart under.) På formiddagens kvalifiseringe løp jeg bare på moderat fart, da nesten alle gikk videre til finalen. Siden det var få timer mellom løpene så jeg ingen grunn til å bruke ekstra energi der, noe som så ut til å være lurt.

Meg foran resultatlisten etter WC-sieren. Etter å ha vært litt uheldig med sekundene tildligere i år, var det veldig deilig å få en seier igjen. Seieren førte meg også opp til 3. plass i WC-sammendraget, så det blir ekstra spennende på de siste løpene. Jeg føler meg i god form, og etter selvtilliten jeg fikk i dag håper jeg at de løpene også kan gå veldig bra.

Kvalifisering: Resultater, strekktider, kart med mine veivalg og bilder
Finale: Resultater, strekktider, kart med mine veivalg og bilder

Arrangørens side med bl.a.resultater
WC-totalt hos IOF
Følg World Cupen også på staff-valstad

16.10.2004
Klart for WC-avslutning ved Dresden i Tyskland 17. - 24. oktober
I morgen reiser vi til WC-avslutning ved Dresden i Tyskland. Det arrangeres både sprint, mellom, lang og stafett, og med to kvalifiseringer blir det et tøft program med 6 løp på 6 dager. Jeg har litt erfaring fra Dresden etter at jeg sprang Euromeeting der i fjor, og jeg ser frem til både kupperte og lettløpte konkurranser i typisk kontinentalt terreng. WC-finale 2004, Tyskland

19. okt: Sprint, kval + finale
20. okt: Mellom, kval
21. okt: Mellom, finale
23. okt: Lang
24. okt: Stafett

I sammendraget teller de 3 beste løpene fra EM og VM, pluss de 3 løpene i Tyskland. Den siste runden blir dermed viktig for sammendraget, i og med alle løpene der teller. Thierry Gueorgiou og Emil Wingstedt har fått en liten luke i herreklassen. Mens det er ganske tett fra Holger H J på 3. plass og ned til meg på 10. plass. Det arrangeres også WC i stafett, og etter gullet i VM ligger Norge på delt førsteplass med Finland.

Arrangørens side med bl.a.resultater
WC-totalt
Det norske uttaket på O-Nett

11.10.2004
Hyttetur ved Røros sist helg
Det snør, det snør... HC løper på fjellet. I helgen dro jeg og HC til hytta vår ved Røros. Litt av målet med turen var å få ro og fred til å lære oss Flash til et prosjektarbeid på skolen. Men det meste av tiden gikk selvfølgelig med til avslapping, trening og andre ting. Vi fikk trent på kart i krevende terreng ved Glåmos, løpt intervaller i Møllmansdalen og langtur innover fjellet. Det ble også tid til litt fisking på vei hjem, uten annet napp enn fra bunn-fisk som resulterte i tapt sluk.

Bilder fra helgen

05.10.2004
Nye kart fra i høst på nett
Kartet fra NM-sprint Jeg har nå lagt ut kart fra alle løpene jeg har løpt siden EM i sommer. Dvs NM ved Kongsvinger, VM-testløp i sprint på Oppdal, VM i Västerås og NM-sprint og natt på Ås.

Trykk på "Kart" i menyen til venstre for å finne alle kart fra de siste årene.
O-kart fra konkurranser høsten 2004

04.10.2004
Uttatt til VM 2005-samling i Japan i november
Park World Tour VM 2005, Japan Jeg er blant de som er uttatt av NOF til å være med på VM 2005-samling i Japan 5. - 15. november. VM nest år skal gå ved Nagoya i starten av august. Terrenget er svært kupert, og består av dype ravinedaler. Samlingen starter med årets femte PWT-løp 6. november. Dagen etter er det ett langdistanse WRE-løp, før det blir en uke med trening. Bjørnar har skrevet masse på www.staff-valstad.com fra han var i Japan, og lagt ut endel kart som viser hvordan terrenget er.

Uken etter samlingen er det PWT avslutning i Kina, med tre løp i området mellom Nanjing og Shanghai.

Uttaket til VM-samlingen på O-nett

26.09.2004
Sølv på NM-sprint - 1 sekund bak Holger
Meg under NM-sprint på Ås 2004. (Foto: Claes-Tommy Herland) NM-sprint og natt, Ås Pallen på NM-sprint. (Foto: Ås IL) Det ble utrolig tett i toppen på årets NM-sprint. Holger Hott Joahnasen vant, 1 sekund før meg, og Bernt Bjørnsgaard fulgte sekundet etter. Jeg løp et bra løp i finalen, og gjorde kun en veivalgsfeil som kostet drøye 5 sekunder. Jeg må derfor være godt fornøyd med løpet, selv om det er litt ergerlig å igjen være så nær seieren. Jeg løp også et godt løp i kvaliken fredag, der jeg vant heatet mitt med over halvminuttet.
Kvalifisering: Resultater, strekktide og kart
Finale: Resultater, strekktider og kart

Nattløpet begynnte greit, men så mistet jeg helt kontrollen til 5. post og tapte hele 12 minutter. Løpet var ødelagt, men jeg tok meg sammen og løp bra til passeringen etter en liten time, der jeg var 14 minutter bak. Men på sisterunden ble jeg sløv og unøyaktig og fikk flere bommer. Endte som nr 33, 20 min bak den gledelige vinneren Jonn Are Myhren.
Resultater, strekktider og kart

Ett sekund fra NM-gull, Adressa 27. september 2004

23.09.2004
NM-sprint og natt på Ås til helgen
Til helgen arrangeres det NM i sprint- og natt-orientering på Ås. Sprinten har kvalik på fredag ettermiddag, og finale lørdag formiddag. Kvaliken forventes å gå delvis i skogsterreng, mens finalen i området rundt Høyskoleparken på NLH.

Nattløpet går fra Nordby, også det like ved Ås. Jeg starter først kl 23.15, og er derfor ikke i mål før over midtnatt. Jeg har bare hatt en nattøkt i høst, og det var NTNUIs Armfeldnatta i går kveld. Der ble det endel bomming, noe jeg håper å luke bort til NM. Jeg har følt meg sliten etter VM, men løpingen gikk bra i går. Så jeg tror det er mest en mental utladning, og det blir derfor spennende å som jeg klarer å skjerpe meg til helgen.

NM-sprint og natt sin hjemmeside

22.09.2004
Uttatt til WC-avslutning ved Dresden i Tyskland 17. - 24. oktober
WC-finale 2004, Tyskland Jeg fikk i dag den gledelige beskjeden om at jeg er uttatt til World Cup-avslutningen ved Dresden. Det arrangeres både sprint, mellom, lang og stafett, og med to kvalifiseringer blir det et tøft program med 6 løp på 6 dager. Jeg har litt erfaring fra Dresden etter at jeg sprang Euromeeting der i fjor, og jeg ser frem til både kupperte og lettløpte konkurranser i typisk kontinentalt terreng.

I sammendraget teller de 3 beste løpene fra EM og VM, pluss de 3 løpene i Tyskland. Den siste runden blir dermed viktig for sammendraget, i og med alle løpene der teller. Det var ikke helt overaskende at jeg ble uttatt, da vi bare er tre norske herrer som har tre tellende løp. Thierry Gueorgiou og Simone Niggli-Luder leder totalt. Det arrangeres også WC i stafett, og etter gullet i VM ligger Norge på delt førsteplass med Finland.

WC-totalt før finalen
Det norske uttaket på O-Nett

21.09.2004
Et utrolig bra VM er over - tilbake til hverdagen
Jentene i bankett-antrekk. VM 2004, Västerås Jeg har nå kommet hjem fra VM ved Västerås. Det gikk utrolig bra for Norge, da vi ble beste nasjon med 3 gull, 1 sølv og 4 bronse. Det var en veldig morsom uke, og stemningen i laget var selvfølgelig på topp.

Skal prøve å skrive litt mer fra VM hvis jeg får tid, men det har gått litt i ett etter at jeg kom hjem til hverdagen.

Bilder fra VM
WOC 2004 online finnes bl.a. resultater, bilder og kart med veivalg.

17.09.2004
Glimrende VM-start for Norge:)
Hanne, Anders Gärderud (trener), Bjørnar og Holger med VM-medlajer. Norge har fått en glimrende start på VM. På langdistansen i går ble det gull til Bjørnar, sølv til Hanne og bronse til Holger. Birgitte var også bare 12 sek fra bronse, og i tillegg løp da øvrige norke godt. Alle norske har hittil være topp 11 på begge distanser! Jeg har nå også lagt ut bilder fra hittil i VM, og håper å få lagt ut kart med veivalg snart. Men det har gått litt i ett siden sprinten. Se O-Nett for mer nytt fra VM, og link til avisartikler.

VM 2004, Västerås Bilder fra VM

Jeg vil fortsatt anbefalle alle som ikke er i Västerås å følge løpene live på WOC 2004 online. Der finner man både TV-bilde, speekerlyd og resultater under løpene. I morgen (lørdag) er det mellomdistanse, og vi håper på nye norske fremganger.

15.09.2004
8 sekunder fra VM-gull på sprint - ble nr 6!
Terje Gundersen og meg på podiet. VM 2004, Västerås Jeg løp et godt løp på kvelden VM-finale i sprint, og endte på 6. plass, kun 7.8 sek bak den svenske vinneren Niclas Jonasson. Jeg var fornøyd da jeg kom i mål, og følte jeg hadde gjort mitt beste. Men etter å ha studert strekktider og veivalg ser jeg at jeg var utrolig nær gullet. Jeg har tapt 5 - 10 sek til bestetid på hele fem strekk. Det er selvfølgelig umulig å være i nærheten av bestetid på alle strekk, men jeg har ikke truffet med veivalg og trasevalg på alle strekk. Det er derfor både positivt og ergerlig å se hvor lite som skiller opp i tidenes tetteste VM-løp. Men som sagt må jeg være godt fornøyd med 6. plass i min VM-debut. Strekktider

Det ble en fin start på VM for Norge, med meget god laginnsats. Jørgen Rostrup ledet faktisk løpet på tredje siste post, men tapte så 20 sek, og ende på 7. plass. Romkameraten min Anders Nordberg ble nr. 11. I dameklassen ble det en gledelig bronse-medalje til Elisabeth Ingvaldsen. Anne Margrethe Hausken ble nr. 8 og det var også ekstra moro at Line Hagman fikk til et godt løp og ble nr. 10.

Jeg vil fortsatt anbefalle alle som ikke er i Västerås å følge løpene live på WOC 2004 online. Der finner man både TV-bilde, speekerlyd og resultater under løpene. I morgen (torsdag) er det langdistanse med start fra kl 10, og jeg tror og håper på en god norsk dag.

15.09.2004
Fin VM-start på sprint kvaliken
VM 2004, Västerås I formiddagens sprint-kvalifisering løp jeg et sikket og kontrollert løp, der jeg ikke presset på det lille ekstra, og fikk fin flyt. Ble nr. 3 i heatet mitt, noe som gir en glimrende statposisjon for i kveldens finale, der jeg skal ut kl 17.01. Alle de andre norske gikk også greit videre, så det ser absolutt lovende ut. Strekktider

14.09.2004
VM-sprint i morgen!
VM 2004, Västerås I morgen (onsdag) er det klart for sprinten, som er første distanse som blir avgjort under VM. Vi har nå vært i Västerås siden fredag, og Norge har fått en god start med mye bra løping på kvaliken for lang og mellom. Det er meget god stemning i troppen, og alle virker selvsikre og gleder seg til å virkelig komme i gang.

Forberedelsene for oss sprintere har de siste dagene gått som planlagt, og vi har løpt flere sprintøkter og rolige løpeturer avsluttet med stigningsløp. Jeg har hatt fin flyt på alle øktene, og formen er virker bra. Kvaliken i morgen starter kl 9.30 for damer, og kl 10.20 for herrer. Jeg starter nesten sist, kl 10.52. Finalene er samme kveld, og starter kl 15.15 for damer og kl 16.20 for herrer.

Jeg vil anbefalle alle som ikke er i Västerås å følge løpene live på WOC 2004 online. Der finner man både TV-bilde, speekerlyd og resultater under løpene.

VM-programmet og den norske troppenNOFs side.

08.09.2004
Klart for VM ved Västerås 11. - 19. september
VM 2004, Västerås I morgen møtes VM-troppen på Toppidrettssenteret ved Sognsvann. Der skal det være være pressekonferanse og felles samling, før vi kjører til Västerås fredag morgen. Jeg skal løpe sprinten, som har både kvalifisering og finale onsdag 15. september. Løpene går i stirikt skogsterreng på Rocklunda, og dagene før blir det flere treninger på relevante kart i området.

Forberedelsene til VM har gått som planlagt, og jeg gleder meg nå til å komme til Västerås. Det er VM-sprinten som har vært hovedmålet for treningen min i lenger tid, og jeg håper jeg er godt forberedt for de utfordringene vi vil møte. Etter sprinten skal det blir moro å følge med hvordan det går på lang, mellom og stafett, før VM-avsluttes med bankett søndag 19.september.

Jeg håper det er tilgang til internett der vi bor under VM, slik at jeg kan få lagt ut bilder og skrevet litt om hvordan det går.

Arrangøren VM-side
VM-programmet og den norske troppenNOFs side.

31.08.2004
Utatt til sprint under VM ved Västerås
VM 2004, Västerås NOF presenterte i dag troppen til VM ved Västerås i Sverige 11. - 19. september. Jeg fikk den gledelige beskjeden at jeg får løpe sprinten, sammen med Anders Nordberg og Jørgen Rostrup. Sprinten går i stirikt skogsterreng på Rocklunda i Västerås, og har både kvalifisering og finale onsdag 15. september.

Det som derimot var veldig overraskende er at Bernt Bjørnsgaard ikke ble uttatt. Bernt har løpt bra på sprint tidligere i år, med seier på det første testløpet på Oppdal, 7. plass på EM og gode sprint-løp på VM-samlingen i sommer. Han er også en av få norske løpere som har satset på sprint, og når han allikevel ikke blir uttatt føler jeg at det viser at NOF fortsatt nedprioriterer sprint i forhold til de andre distansene. Det som har gjort det vanskelig må være at troppen maks kan inneholde 7 løpere av hvert kjønn.

NOFs uttak til VM

30.08.2004
Vellykket helg på Oppdal 28. - 29. august
Oppdal 2004 - Junior-NM stafett og VM-test sprint I helgen arrangerte Wing Oppdal 2004. Det ble et meget flott arrangement, og alle jeg snakket med virket fornøyde. Lørdag var det to VM-testløp i sprint. Jeg løp godt på begge, og endte hhv på 2. og 3. plass. Sammenlagt var jeg best, foran de to vinnerene Bernt Bjørnsgaard og Jørgen Rostrup, og jeg fikk dermed min første Norgescup-seier som senior.

Løten løper inn til seier i gutteklassen. Søndag var det Jr.NM stafett. Det ble en tett og spennende stafett, der Løten vant gutteklassen og Gjø-Vard jenteklassen. Etter stafetten løp vi seniorer Norgescup i mellomdistanse. Den gikk i et nydelig terreng og på et perfekt kart. Det var virkelig moro å løpe, og det trakk ikke ned at jeg gjorde et nesten feilfritt løp og endte på 4. plass. Bjørnar Valstad viste at VM-formen er på gang med å vinne, tett fulgt av Hans Gunnar Omdal og Jørgen Rostrup.

Det blir nå spennende å vente på at NOF offentligjør hele VM-troppen på tirsdag, men jeg føler at Bernt, Jørgen og jeg ligger godt an til å få de tre siste herreplassene etter helgens innsats.

Resultater fra Oppdal 2004
Styrket sine VM-aksjer, Adressa 30. august 2004

27.08.2004
Klart for Oppdal 2004 med VM-testløp i sprint
Oppdal 2004 - Junior-NM stafett og VM-test sprint I morgen er det klart for VM-testløp i sprint på Oppdal. Det arrangeres to adskilte løp. Det første er fra idrettsplassen rett ved Oppdal sentrum, og det andre går fra skytebanen. Det forventes rask og krevende orientering i en blanding av skog, åpne områder og kanskje litt "urbane" områderer. På søndag arrangeres det NM-stafett for juniorerne og NC i mellomdistanse for seniorene i et detaljert og utrønders terreng.

O-nett kan man lese at 7 løpere alt er uttatt til VM, og at det nå er tre herreplasser igjen å kjempe om. Etter NM har jeg vært litt sliten, men overskuddet er stigende, og jeg håper å kunne være med å kjempe om en VM-plass på sprint.

26.08.2004
Vel overstått NM ved Kongsvinger 19. - 22. august
Meg ved siste post på NM mellomdistanse. (Foto: Anders Fougner) NM 2004, Kongsvinger Årets NM-uke ved Kongsvinger er nå vel overstått. Mitt beste løp kom i kvaliken til mellomdistansen. Jeg løp et kontrollert løp med lite tistap, og vant heat 5, noe som gjorde at jeg fikk starte sist i finalen. I det krevende finale-terrenget fikk jeg ikke den samme flyten, og med ett drøyt minutt tistap til 6. post og et lite minutt bom på 13. post ble det 11. plass, nesten fire minutter bak Holger H J. På stafetten fikk Marius problemer på første etappe, og etter et godt løp av Stig avsluttet jeg med å løpe oss inn til 9. plass etter et løp omtrent på nivå med dagen før. Gratulerer til Kristiansand som viste stor styrke ved både å ta gull og bronse.

Resultater og strekktider fra NM
Anders Fougner sine bilder fra NM

18.08.2004
Klart for NM ved Kongsvinger 19. - 22. august
NM 2004, Kongsvinger I morgen starter NM ved Kongsvinger med langdistanse. Jeg løper ikke den distansen, men skal delta på fredagens mellomdistanse-kvalifisering, lørdagens mellomdistanse-finale og søndagens stafett. NM er i år også testløp for VM ved Västerås.

Formen virker bra, og jeg er opptimist foran NM. Det ble mye kart-trening på VM- og NM-samlingen, og den siste halvannen uken har jeg derfor trent lite i terrenget. Eneste kart treningen er to sprint-o-økter. Jeg bruker å løpe lite på kart den siste tiden før viktge løp, og føler det gjør meg mer skjerpet og motivert. I stedet har jeg trent noen skikklig harde intervall-økter, og endel (rolig) grunntrening. Langturene har blitt på rulleski, siden jeg slo kneet i en stein siste dag av NM-samlingen. Men kneet er blitt gradvis bedre, og nå kan jeg løpe uten smerte.

16.08.2004
Smart kranbil fra Kynningsrud
Kynningsruds Smart kranbil. (Bildet er fra EM.) Den siste uken har jeg kjørt rundt i bilen på bildet til venstre. Det er NOFs Stafettprosjekt-sponsor Kynningsrud som eier den, og frem til VM går den på rundgang mellom landslagsløperene. Jeg kjørte den til Trondheim etter NM-samlingen, og skal levere den videre på NM.

Bilen er en liten to-seter av merket Smart, som er malt i Kynningsruds farger, og den har påmontert en kran på taket siden Kynningsrud driver med utleie av kraner. Kranen kan dessverre ikke brukes til å løfte ting, men den gir mer enn nok oppmerksomhet når du er ute og kjører. Når det er mørkt kan du få ekstra oppmerksomhet ved å skru på blinklyset på toppen av kranen.

Her er flere bilder av bilen, som Henrik Ruud har tatt tidligere i sommer.

09.08.2004
Vellykket VM-samling ved Västerås og NM-samling ved Kongsvinger 27. juli - 8. august
Bernt spiller golf der vi bodde med den nye kølla si VM-samlingen med NOF i Sverige ble svært vellykket. Det var fint vær, vi bodde bra og trente på gode kart i relevant terreng. På samlingen hadde vi høy-økter for alle distanser, på de samme kartene som svenskene hadde sine VM-testløp sist helg.

HC løper med kart på NM-samlingen Da VM-samlingen var ferdig 4. august dro jeg rett til Wings NM-samling ved Kongsvinger. Jeg har ikke løpt der tidligere, så det var fint å få noen dager der før NM. Noen av karten var ganske dårlige, og jeg hadde problemer med å finne frem i starten. Men etter noen dager gikk det bedre, og jeg følte jeg fikk fin flyt på orienteringen.

Det har blitt veldig mye trening på kart de siste ukene, og beina er litt tunge etter mye løping i skogen. Jeg vil derfor prioritere å få tilbake overskuddet etter samlingene og frem mot NM. Det er VM-sprint som er høstens hovedmål, og trening mot den distansen er derfor prioritert fremover. Jeg kommer derfor ikke til å løpe kommende helgs Midt-Norske Mesterskap og langdistansen på NM. For ikke å slippe opp formen for tidlig vil jeg beholde en rimelig mengde og ha noen harde intervalløkter fremover.

Bilder fra VM-samlingen og NM-samlingen

26.07.2004
Klart for VM-samling ved Västerås og NM-samling ved Kongsvinger 27. juli - 8. august
VM 2004, Västerås I morgen, tirsdag 27. juli, drar jeg til Sverige på VM-samling med NOF. Samlingen starter med av Anders Gärderud tar oss med på DN-gallaen (i friidrett) om kvelden. Vi skal de første dagene være ved Stockholm, der vi bl.a. skal løpe på kartet svenske skal ha langdistanse-testløp på. Fredag drar vi til Köping der vi skal trene for mellom, stafett og ikke minst sprint. Vi skal også der løpe på kartene svenskene, britene, sveitserene m.fl. skal ha testløp på. Samlingen avsluttes onsdag 4. august.

NM 2004, Kongsvinger Etter VM-samlingen drar jeg rett til Kongsvinger, der Wing har NM-samling. Planen er å være der frem til søndag 8. august. Jeg her ikke løpt der før, men håper noen dager skal være nok til å få tak på terrenget før NM som går der 19.- 22. august. NM blir i år ekstra viktig fordi det teller som uttak til VM.

På vei hjem kan det hende jeg tar en tur innom hytta vår ved Røros. Får se hva jeg føler for etter nesten to uker på samling, og om det er noen andre som er interessert i å være med. Det er i hverfall mange fine o-terreng i områder, og fine forhold for langturer på fjellet. Å være på hytta er også fin rekreasjon og avslapping for å få overskudd.

25.07.2004
Avslappende uke etter EM, med trening og kart-tegning hjemme
Den siste uken (etter at jeg kom hjem fra EM) har jeg bare vært hjemme i Trondheim. Jeg har jobbet med å digitalisere et turkart over Trondheim og omegn, og har også fått trent bra mye sammen med klubbkameratene mine i Wing. Vi har bl.a. trent tre o-tekninske økter i forskjellige og spennende terreng, løpt intervaller, trent løpsteknikk og styrke og i dag løp vi langtur på Vassfjellet. Selv har jeg også trent 150-metere på bane og gått noen turer på rulleski.

Jeg har også lagt ut kart fra alle løpene jeg har løpt i sommer, dvs. KM, EM-testløp, Jukola, Student-VM og EM. Trykk på linken "Kart" i menyen til venstre for eldre kart.
O-kart fra konkurranser sommeren 2004

25.07.2004
"På topp heile året" Kondis.no
I siste nummer av bladet Kondis har Gøril Fristad skrev om min satsing og kombinasjon av orientering og ski-o. Jeg har scannet artikkelen, som kan leses via linken under. Jeg synes det ble en fin artikkel, som gir et godt bilde på hvordan jeg trener og mine tanker rundt satsingen. Det er også eksempeler på hvordan jeg trener om vinteren og sommeren.

På topp heile året, Kondis - nr. 4 - 2004

Jeg vil benytte anledingen til å anbefalle alle å abonnere på bladet Kondis. Det er et fyldig magasin, der det står mye interessant om kondisjonstrening og spessielt løping. På Kondis.no kan man også lese mye interessant, bl.a. har de en egen side for orienteringsnyheter.

16.07.2004
15. plass på EM-langdistanse EM 2004, Danmark
Jeg ble nr. 15 på dagens langdistanse. 4.36 bak vinneren Kalle Dalin.

Jeg åpnet forholdsvis hardt, og fikk en bra start. Følte jeg løp fort og aggresivt, og gjorde kun små feil. Lå på 8. plass etter 70 min, men tapte så litt på slutten og falt ned på listen. Fikk en bom på et minutt, og ble veldig sliten de siste kilometerne.

Holger Hott Johansen var beste norske herre på 7. plass. Jeg var nest best, etter at Bjørnar Valstad ble disket pga SI-brikken manglet stempel fra en meldepost han hadde vært på. (Bjørner hadde 1 min bedre tid enn meg i mål.) Simone Niggli-Luder vant igjen i utklassingsstil. Hanne Staff var beste norske dame på 6. plass. Resultater og strekktider

Kart med veivalg fra lang finale
Mine bilder fra EM

14.07.2004
4. plass på EM-sprint!
Jeg stempler på publikumspost. (Foto: Claes-Tommy Herland) Jeg løp et meget bra løp på kveldens sprint-finale, og endte på 4. plass. Emil Wingstedt vant. Jeg tapte 5 sekunder på at jeg holdt på å løpe forbi en post mens jeg vurderte veivalg på kommende strekk, ellers er det ikke mye å si på løpet. Formen er absolutt bra. Var allikevel med en gang litt surt å kun være 3 sek bak Mårten Boström som fikk bronse. Lag innsatsen var bra, med bernt Bjørnsgaars på 7. og Tore Sandvik på 8. plass. Anne Margrethe Hausken var best av de norske damene på 5. plass. Simone Niggli-Luder vant.

Meg på vei mot mål. (Foto: Henning Spjelkavik) Finale: Resultater, strekktider og kart med veivalg
Kvalifisering: Resultater og strekktider og kart med veivalg

Link til artikler: O-Nett, Adressa-1, Adressa-2, NOF, Kondis og wingok.no

Mine bilder fra EM
Henning Spjelkavik sine bilder fra EM-sprinten

13.07.2004
Klart for EM-sprint
Bernt Bjørnsgaard og Håkan Eriksson inspiserer sprint-terrenget. I dag startet EM for alvor, med mellomdistanse-finale ved Hillerød. Hanne Staff slo til og vant en imponerende seier! Dette samme gjorde franske Terje Gundersen. I morgen er det klart for sprinten. Kvalifiseringen på morgenen er i et park-område utenfor byen, mens finalen på kvalden er i park og gater rundt sentrum.

Mens de andre norske var på mellomdistansen i dag, holdt jeg og Bernt Bjørnsgaard oss i Roskilde. Vi trente som i går en sprint-økt på treningskartet der vi bor, før vi spiste lunsj i byen. Etterpå så vi oss litt om i Roskilde, der sprint-finalen skal gå. Selv om terrenget er åpent, har jeg brukt relativt lite tid i byen. Når kartet er godt bruker jeg å løpe bra uten å være kjent, og jeg tror ikke at det under løpet er bra å ha for mange ting å bruke konsentrasjonen på. Derfor bør man konsentrere seg om å lese kartet, og ikke tenke for mye på hva man har sett når man har vært i byen tidlgere.

11.07.2004
Fin EM-start med lang-kvalik
Innmarsj til åpningssermonien. Vi kom til Danmark torsdag, og fikk to lette treningsdager på kart før løpene startet. I går var det langdistanse kvalifisering. Det var 3 heat, der de 17 beste fra hver gikk til finale. De beste i kvaliken starter sist i finalen. Kvaliken var 12 km, og vinnertidene ble drøye timen.

Jeg løp et greit løp, og ble nr. 12 i mitt heat. Jeg startet nesten først, og tapte litt på å løpe rett på (gjennom brennesler) til de først postene. Etter det løp jeg greit, med noen rundt-veivalg, før jeg fikk halvannet minutt bom på en post i et grøntfelt. Avslutningen av løpet var bra, og jeg får en brukbar startposisjon i finalen neste fredag. Alle norske gikk videre til finalen, untatt Hans Gunnar Omdal som bommet fire minutter på en post i ett grøntfelt. Det er mange nasjoner som behersker denne type orientering, så man tåler ikke mye tidstap før man ryker ut. Resultater og strekktider fra lang-kval.

I dag var det kvalifisering til mellomdistansen. Alle norske untatt Line Hagman kom videre. Hun løp meget bra i starten, men bommet dessverre flere minutter på slutten:( Vi som ikke løper mellomdistanse var i stedet og trente på på øya Møn, i terrenget nord for der langdistanse-finalen skal gå. Vi hadde ikke kart der vi trente, men fikk en fin tur i det forholdsvis kuperte terrenget. Resultater og strekktider fra mellom-kval.

Mine bilder fra EM

07.07.2004
Klart for EM ved Roskilde 8. - 18. juli
EM 2004, Danmark Torsdag er det klart for avreise til EM i Danmark. Første løpet er alt lørdag, med kvalifisering til langdistansen. Onsdag er det sprint, med både kvalik og finale samme dag. Og på fredag er det klart for langdistanse-finalen. I tillegg er det mellom-distanse og stafett, som jeg ikke skal løpe.

Jeg har løpt mange bra sprint-løp i år, og bør være med å kjempe om en plass høyt oppe på EM-sprinten. På langdistanse har jeg hatt litt mer varienrende resultater, men jeg er i god form og terrenget bør passe meg bra, så jeg håper å kunne overraske positivt også på den distansen.

EM-programmet og norske deltakere
Arrangøren hjemmeside med diverse info

06.07.2004
Fin EM-oppladning hjemme i Trondheim
Jeg som padler, med Trondheim i bakgrunnen. Den siste uken har jeg vært hjemme i Trondheim og ladet opp til EM. Starten av forrige uke trene jeg forholdsvis lett for å hente meg inn etter Student-VM. Hadde o-intervaller på Jervfjellet (NOM-99) onsdag, men ble etter det litt sår i halsen og måtte ta det litt rolig. Men det passet egentlig bra, så jeg fikk hentet meg helt inn og fikk tilbake overskuddet. I helgen fikk jeg en langtur og en tøff intervall-økt, og formen viker fortsatt bra:)

Mandag var jeg ute og padlet med Anders Fougner. Vi padlet først rundt Munkholmen og så opp Nidelva helt til Sykehuset i Trondheim. Det ble en fin tur i bra vær, og jeg ble for første gang ikke støl i armene etter å ha padlet. Bilder fra padlingen

29.06.2004
Glimrende Student-VM ved Pilsen i Tsjekkia 22. - 27. juni
Meg med gullmedaljen fra sprinten. Student-VM 2004, Tsjekkia Jeg har nå kommet hjem fra Student-VM. Det var en veldig bra uke i Tsjekkia, som sportslig ble toppet av at jeg vant sprinten! :-D På stafetten ble vi hektet av i starten, og sleit med å avansere da det var veldig tett i toppen. Etter en brukbar siste-etappe løp jeg oss inn til 8. plass, 8 minutter bak Tsjekkia.

Stig har skrevet en oppsumering om Student-VM på O-Nett, og her er en egen sak om at jeg vant sprinten.

Kart med veivalg: Sprint og Stafett
Mine bilder fra Student-VM
Stig sine bilder fra Student-VM

21.06.2004
Klart for Student-VM ved Pilsen i Tsjekkia 22. - 27. juni
Student-VM 2004, Tsjekkia Jeg kom i dag hjem fra Jukola i Finland, og i morgen går turen videre til Student-VM ved Pilsen i Tsjekkia. NOF støtter ikke Student-VM, så vi løpere må dekke utgiftene selv. Men det er et veldig bra arrangement med god deltagelse, så det er absolutt verdt det. Den norske troppen består av seks unge og lovende herrer, men dessveree var det bare to jenter som var interessert.

Jeg skal løpe sprint på torsdag og stafett på lørdag. Da det bare er fire som får løpe hver distanse passet de to fint med tanke på oppkjøringen til EM. Jeg tror det kan gå svært bra på begge løpene. Stafett laget vårt ser sterkt ut med Stig Alvestad, Lars Skjeset, Ivar Haugen og meg på siste etappe.

De øvrige distansene er lang på onsdag og mellom på fredag. Det hadde vært moro å løpe de også, men skal man lykkes når det virkelig gjelder må man være litt selektiv i hvor man brenner kruttet.

NOFs uttak til Student-VM i Tsjekkia

21.06.2004
Jukola-tur til Finland 16. - 20. juni
Stig ut fra sistepost i Forssa. Forssa Games 2004, Finland Vi var seks fra Wing som reiste bort til Finland alt onsdag, og fikk en trening på kart ved Helsinki om kvelden. Torsdag løp vi Forssa Games, en kortdistanse med svært sterkt startfelt. For de fleste av oss gikk løpet dårlig, og ble mer en treningsøkt og påvekker før Jukola. Hans Christian Skogholt løp derimot bra, og var beste Winger.

Vi har trent og venter på damestarten. Fredag og lørdag trente vi i det sinnsykt raske og fine Jukola-terrenget ved Jämi, nord for Tampere. Vi bodde i en sommer-stuga med bl.a. sauna, og hadde det rett og slett ganske bra.

Jukola 2004, Finland Stig har skrevet om Jukola på wingok.no, så jeg nevner bare at førstelaget til Wing ble nr. 66, og jeg løp en god 3. etappe. Hadde 10. beste etappetid, og tapte to minutter til Haldens Jarkko Houvila i tet.

Kart med veivalg: Forssa Games og Jukola del-1, del-2, del-3 og del-4
Mine bilder fra Finland
Resultater fra Jukola

15.06.2004
Uttatt til EM ved Roskilde 8. - 18. juli
EM 2004, Danmark I dag ble NOFs uttak til EM offentligjort, og jeg er med i troppen:-) Jeg får springe både sprint og lang, noe jeg er meget godt fornøyd med. Gledelig at noen yngre løpere er med, spessielt førsteårs senior Line Hagman.

Av andre Wingløpere er Elise Egseth uttatt til Jr.VM i Polen, og Stig Alvestad til Nordic Meeting på Jylland.

NOFs uttak til EM, Jr.VM og Nordic Meeting
Løp i brennesler - fikk EM- billett, Adressa 16. juni 2004

14.06.2004
Gode EM-testløp i Danmark 11. - 13. juni
Meg under trening før EM-testløpene i Danmark. Foto: Stig Alvestad Sist helg var det EM-testløp ved Slagelse og Sorø på Sjælland i Danmark. Danskene hadde testløp samtidig, og flere andre nasjoner (Sverige, Polen, Italia og Storbritania) brukte løpene som oppkjøing til EM. Vi reiste ned onsdag, og fikk to dager med trening før løpene.

Sprinten var i Sorø, og gikk i by og parkmiljø, med litt skog på slutten. Jeg løp et godt løp, og endte på 2. plass av de norske, 3 sek bak Bjørnar Valstad. Jeg tapte rundt 10 sek ved 8. post der kartet var litt rart, og et par sekunder ett par andre steder. Men litt tidstap må man regne med selv i sprint, og det var fint å registere at nordmennene hevdet seg bra med tre blandt de fem beste.

Mellomdistansen gikk ikke så bra for min del. Løpet gikk i ett flatt og lite fint terreng med mye brennesler og annen undervegetasjon. Rundt 4. post hadde jeg i likhet med mange andre problemer med å tolke de forskjellige vegetasjonene på kartet, og tapte hele to og et halvt minutt. Resten av løpet gikk greit, men unntak av ett minutt tidstap gjenom et grøntfelt til 13. post. Jeg endte på 14. plass av de norske, tre minutter bak Holger Hott Johansen. Det var generelt mye bomming, noe som gjorde at mange kunne hvede seg med bra løp, og det ble en litt overaskende resultatliste. Av Wingløperne gjorde Stig (Alvestad) et godt løp og ble nr. 6.

Langdistansen var litt mer kupert, og gikk i ett terreng med mindre stygg undervegetasjon. Jeg løp igjen et godt løp, og endte på 6. plass, fire minutter bak Bernt Bjørnsgaard. Etter den dårlige mellomdistansen føltes det godt å ha gjennomført et solid løp med få feil.

Kart med veivalg: Sprint, Mellom og Lang
Resultater: Sprint, Mellom og Lang
Strekktider med kurver: Sprint, Mellom og Lang

07.06.2004
Nye kart på nett
Jeg har nå lagt ut kart fra endel av løpene jeg har løpt i vår, og diverse trening fra samlinger i utlandet. Kart fra de løpene som mangler kommer snart. Trykk på "Kart" i menyen til venstre for å se på kart fra tidligere år.
O-kart fra konkurranser våren 2004
O-kart fra diverse treninger våren 2004

06.06.2004
Seier i KM individuelt 5. juni
Pallen i H21-; Johan Ivarsson, Øystein Kvaal Østerbø og Øystein Pettersen. Foto: Mattis Myhre Lørdag arrangerte Selbu KM individuelt. Om distansen skal kalles lang, klassisk eller normal er ikke så godt å si, men den var i hvertfall 10 km. Jeg løp et meget godt løp, og vant på 63 minutter. Johan Ivarsson på 2. plass var drøye to minutter bak. Han tapte litt tid i starten, men løp ellers jevnt med meg. Øystein P ble nr. 3.

Både formen og o-teknikken var bra, så dette var en fin bekreftelse før EM-testløpene neste helg. Jeg synes det holdt med ett løp i helga, og stod over dagens stafett. Wing stilte med tre lag i herrestafetten, men ingen kunne tukte Freidig som vant.

Kart med veivalg: del-1 og del-2
Resultater og strekktider

04.06.2004
Sommerferie!
NTNU Tirsdag hadde jeg siste av tre eksamener for i vår, og det er nå deilig med sommerferie. Geografisk informasjons-behandling og Kartografi gikk ganske bra, mens Bildeteknikk gikk dårlig. Jeg er nå nesten ferdig med alle fag fra de tre første årstrinnene, og skal begynne i 4. klasse til høsten. Regner med å bruke rundt tre år på de to siste årstrinnene.

Jeg har trent mye intervaller og løpt noen lokale løp de siste ukene, noe som har gitt 3-4 hardøkter i uka. Det er derfor som planlagt at det har gått litt tungt den siste tiden. Nå er planen å slippe opp på intensiteten fram til EM-testløpene i Danmark neste helg, slik jeg har overskudd og er i god form der. Om formen er stigenede får jeg se alt på KM normaldistanse i Selbu i morgen.

24.05.2004
Freidigstafetten 23. mai
Freidigs vinnerlag. Foto: Grete Berge Owren Meg i ny Wing-drakt opp kneika mot mål. (Foto: Stig Alvestad) Søndag ble den tradisjonsrike Freidigstafetten arrangert fra Smistad i Bymarka. Wing stilte med tre lag i herreklassen, og flere lag i øvrige klasser.

Lars Moholt åpnet bra for Wings 1. lag, og vekslet rett bak flere NTNUI lag, som hadde sine beste løpere på 1. etappe. Jan-Egil Wagnild løp oss opp i tet på 2. etappe. Stig Alvestad var også i tet etter 3. etp, selv om Lars Skjeset (Tyrvang/Lunds OK Judas Lag) og Freidigs Johan Ivarsson fulgte rett bak. Freidig fortsatte å løpe bra, og Jens Even Storhov fikk en luke på halvannet minutt til Svein Erik Bratsberg på 4. etappe.

Jeg løp et helt middels løp på siste etappe. Tapte rundt minuttet på to poster, men hadde ellers fin flyt, selv om det gikk litt halvtungt. Løp i mål som andre mann, tre minutter etter Freidigs Tomas Eidsmo, som hadde løpt et meget godt løp i tet.

Resultater og strekktider
Stig sine bilder fra stafetten

21.05.2004
Trondheim Open 15. og 16. mai
Wing Orienteringsklubb Sist helg arrangerte Wing Trondheim Open på kartene fra Jr.NM ved Solbakken skole. Det var kortdistanse på lørdag, og jaktstart på søndag. Startfeltet var bra, og alle de beste løperene bosatt i Trøndelag, Øystein Kristiansen og en buss med svensker fra Östersund deltok.

På korten ble jeg nr. 3, 26 sek bak Martin Skrove. Jeg løp et bra teknisk løp, og var fornøyd med resultatet med tanke på at jeg er inne i en hard treningsperiode. Det var uvanlig tett på resultatlisten for å være et kretsløp. Etter løpet var det et interessant mini-seminar, der Øystein Kristiansen, Stig Berge og Vebjørn Rodal snakket om hva som er viktig for å lykkes i idrett.

På jaktstarten var jeg sliten, og ble forbiløpt av flere løpere underveis. Men jeg løp igjen bra tekniske løp, og da de som hadde passert meg gjorde feil løp jeg meg opp igjen. Endte på 3. plass, etter suverene Øystein Kristiansen og rett bak Stig Alvestad. Marianne Andersen vant dameklassen.

Resultater fra Trondheim Open

18.05.2004
Et steg i riktig retning
Adressas arrangerte bilde.
Løpeteknikken til Stig Alvestad fra Wing OK blir nøye passet på av landslagstrener Anders Gärderud. Også eliteløper Marianne Andersen fra NTNUI og Øystein Kvaal Østerbø fra Wing OK går inn i denne orienteringssesongen med forbedret løpeteknikk. FOTO: JENS SØRAA Sist tirsdag var landslagstrener Anders Gärderud i Trondheim. Han er svært fornøyd med det løpstekniske opplegget Frank Brissach har kjørt med oss i vinter, og Adressa laget en sak om det. Frank har nå trent løpsteknikk, styrke og spenst med Wing i tre år, og alle har hatt god fremgang.

Et steg i riktig retning, Adressa 12. mai 2004

Jeg har også lagt ut bilder fra Sprintcup-finalen sist torsdag. Sprintcupen passet ikke inn i treningsopplegget mitt i år, men Stig Alvestad forsvarte Wings ære ved å vinne H17-. Hanne Nøvik var best i D17-, mens Elise Egseth var rett bak.

13.05.2004
Tordenskioldløpet 11. mai
Adressas bilde fra teten etter et par kilometer. 
Knut Venseth, Øystein Kvaal Østerbø, Juan Rodrigues og Eldar Rønning (delvis skjult) holdt følge med Terje Olsen (t.h.) midtveis i Tordenskioldløpet, men da stakk Heimdal-løperen. FOTO: BJØRN IVAR HAUGEN Tirsdag løp flere Wing-løpere Tordenskioldløpet, et 10 km langt gateløp på Lade i Trondheim.

Jeg løp et bra løp, og endte på 3. plass, med tiden 32.28. I starte hang jeg lett med, og etter ca 4 km var det bare en Heimdal-trio og meg igjen i teten. Da ble det litt utfor, og jeg mått gi de andre tre noen meter, men jeg fikk tettet luken når det gikk oppover. Men etter utforbakken ned til Korsvika etter ca 7 km fikk jeg aldri tetkontakt igjen. Jeg avanserte til 3. plass, men måtte se Terje Olsen og Juan Rodriguez gli i fra. I mål var jeg hhv 29 og 12 sekunder bak.

Det var generelt bra Wing innsats. Elise Egset ble nr. 3 av damene, og Mathias Bjugan var raskest i 5-kilometeren. Stig Alvestad, Hans Christian Skogholt og Lars Moholt løp også godt.

Resultater fra Tordenskioldløpet
Olsen sprengte feltet, Adressa 12. mai 2004

13.05.2004
PWT i Tsjekkia og Slovakia 8 og 9 . mai
Meg som stempler under PWT-3. (Foto: Michael Thulin) Park World Tour, Tsjekkia og Slovakia mai 2004 Lørdagens løp i Prostejov var nesten helt flatt, og gikk i stirikt skogsterreng langs en elv. Det staret veldig bra, og jeg ledet faktisk på 10. post. Men jeg fikk så noen dårlige passeringer av elven, og tapte 5-10 sek på flere strekk. Var dermed middels fornøyd med å ende på 8. plass, 32 sek vak Yuri Omeltchenko.

Søndagens løp i Bratislava bestod av av orientering i gamlebyen og rundt en borg. Marian Davidik, som bor i byen, løp et fantastisk løp, og hadde bestetid på nesten samtlige strekk. Jeg gjorde diverse feil som hver kostet 10-15 sek, og ble med det nr. 13. Det var hele halvannet minutt opp til Davidik, men 3. plassen halvminuttet foran hadde lett vært innen rekkevidde med litt bedre kartlesning.

Kart med veivalg: PWT-3 del-1, PWT-3 del-2 og PWT-4
Resultater og bilder fra PWT-3 og PWT-4
Mine bilder fra Tsjekkia og Slovakia

05.05.2004
Klart for PWT i Tsjekkia og Slovakia
Park World Tour, Tsjekkia og Slovakia mai 2004 Park World Tour Til helgen er det klart for årets andre PWT-runde. Det er PWT-3 i Prostejov øst i Tsjekkia på lørdag og PWT-4 i Bratislava i Slovakia på søndag. Jeg flyr til Wien, og det er heldigvis relativt små avstander å kjøre mellom stedene.

Ikke alle de beste fra første runde i Italia i mars er med pga at det koliderer med Elitserien i Sverige. Men til gjengjeld er det med en god del "nye" løpere, så konkurransen blir fortsatt hard. Jeg ligger nå på 10. plass i sammendraget, og sater på å avansere en del med to gode løp. Marius (Bjugan) er syk, og kan dessverre ikke delta. Jeg blir dermed eneste norske herre. Blandt damene deltar A-M Hausken og Gøril Fristad.

02.05.2004
Tio-mila i Kolmården 24. - 25. april og VM-samling med NOF 26. - 28. april 2004
NTNUIs innmarsj under Tio Vi fikk nye tettsitende løps-skjorter Vi fikk en dårlig start på Tio-mila, men løp oss oppover fra og med långa-natten, og ende på 64. plass. Det er tror jeg er klubbrekord.

Etter Tio-mila var det VM-samling med NOFs U-25-gruppe. Det var en fin samling, og vi fikk mange bra økter i relevant terreng.

Resultater og strekktider fra Tio-mila
Kart med veivalg fra Tio-mila: del-1 og del-2
Mine bilder fra Tio-mila og NOF-samlingen

23.04.2004
Bra løp i Djurparkssprinten 23. april
Meg ut fra siste post. (Foto: Jan Skricka) David Brickhill-Jones løp bra og ble nr. 4 Fellesstarten i herrefinalen I kveld deltok jeg i Djurparkssprinten. Det var to kvalik-heat á 16 løpere, der de 3 beste i hvert gikk videre. Jeg løp bra i kvaliken, og ble nr. 4, kun ett sek fra finaleplass. Litt surt å være så nær, men løpsformen føltes bra og jeg hadde fin flyt på orienteringen, så løpet var en positiv opplevelse.

Pasi Ikonen vant herrenes finale, og de andre løpene fulgte like bak. Kvinnefinalen ble gledelig vunnet av Hanne Staff foran Simone Luder, etter ett tett oppgjør helt til mål.

...etter ett tett oppgjør helt inn til mål Hanne Staff vant kvinneklassen.... Løypen i kvaliken var litt enkel og kjedelig, og terrenget kunne vært utnyttet bedre. Finalen gikk som en gaflet fellesstart, og løypene der var mer spennende. Men nesten alle løperene kom allikvel sammen inn pga de begrensede gaflingsmuligheten en så kort løype gir. Jeg tror derfor ikke fellesstart er det rette for sprint.

Resultater og strekktider
Kart med veivalg fra Djurparkssprinten
Mine bilder fra Djurparkssprinten

22.04.2004
Klart for Djurparkssprinten og TIO-mila i Kolmården
Tiomila 2004, Kolmården I morgen reiser jeg til Kolmården og TIO-mila. Alt fredag kveld er det klart for Djurparkssprinten i Kolmården dyrepark. Først er det et vanlig sprint-løp for 32 av verden beste får delta. De seks beste går videre til en finale, der det er gaflet fellesstart. SOFT prøver å skape oppmerksomhet rundt løpet, så det vises på storskjærm for tilskuerene i dyreparken. For å få med de beste løperene lokker de med hele 90.000 SEK i premiepotten, der vinnerene stikker av med 15.000 hver.

Lørdag kl 20 er det klart for start i TIO-mila. Vi har det beste laget på mange år, og håper og kunne være med langt fremme. Jeg har vært litt sliten denne uken, men håper noen rolige dager har ført til at jeg har fått mer overskudd. Som i fjor skal jeg skal løpe 3.etp. Det er ca 12 km nattorienterng, noe som burde passe meg bra.

Wing har startnr. 142, og laget ser slik ut:
1) Ola Berger 11,7-11,9 km
2) Stig Alvestad 11,7-11,9 km
3) Øystein Kvaal Østerbø 11,7-11,9 km
4) Jan-Egil Wagnild 6,5-6,7 km
5) Hans Christian Skogholt 16,5 km
6) Svein Erik Bratsberg 6,5-6,7 km
7) Anders Fougner 7,3 km
8) Audun Bakk 10,2-10,3 km
9) Lars Moholt 9,9 km
10) Marius Bjugan 16,0-16,2 km

TIO kan følges live på alternativet.nu
Resultater kommer på TIOs hjemmeside

Etter TIO er det VM-forberedende samling med NOFs U25-gruppe frem til onsdag.

23.04.2004
Vårstafetten og SOLrenningen ved Halden 17. - 18. april 2004
Norwegian Spring, Halden Meg ut fra start på SOLrenningen. Sist helg var det Norwegian Spring ved Halden. Løpene gikk på kartene fra World Masters sist sommer.

På stafetten løp jeg Wing inn til en 10. plass, etter en brukbar ettappe. Men vi ble disket fordi jeg manglet stempel fra tredeje-siste post. Rart - fordi jeg er helt sikker på at jeg var der, og jeg har aldri løpe forbi en post jeg skal ha uten å stemple før i mitt liv. Positiv var det uansett å se at vi på de tre siste etappene kun ble slått de suverene vinnerene KOK.

Langdistansen gikk litt sakte for min det, og jeg ble nr. 24 etter ett litt rufsete teknisk løp. Men det meste av tidstapet kom av at jeg ikke var motivert for å presse på slik som kreves, og det ble nesten en langtur i bedagelig tempo på meg. Jeg har det siste året slitt litt med å holde tempoet oppe på lengre distanser, og har ett helt annet driv på stafetter og kortere løp. Problemet er ikke treningsgrunnlaget, men som sagt at jeg ikke er helt motivert for lange løp i ruffsete nordisk terreng.

Norwegian Springs nettside med resultater

23.04.2004
Påskesamling ved Edinburgh i Skottland og Jan Kjellström i Lake District i England 6. - 12. april 2004
Bilder fra JK I siste del av påsken var jeg i Storbritania sammen med Jan-Egil Wagnild og en gjeng fra NTNUI. Vi trente de første dagene ved Edinburgh, før vi siste påskelhelgen løp Jan Kjellström i Lake District.

Det ble en bra samling, med fint terreng, spessielt under JK. Mediumdistansen gikk ikke så bra, og jeg jeg kom et stykke bak med to bommer på 3 min. Langdistanen gikk bedre, og jeg løp et godt teknisk løp, uten særlig tidstap. Farten var ikke helt maks så jeg var fornøyd med å bli nr 5, 6 min bak vinner Jamie Stevenson.

JKs nett-side med resultater
Mine bilder fra Storbritania

05.04.2004
Påskeferie med både ski på fjellet ved Røros og orientering i Storbritania

Starten av påsken har jeg tilbragt på hytta vår ved Røros. Der har det blitt flere fine langturer på ski. Det har delvis vært skare, og i går skøytet vi innover fjellet i flere timer. Det hadde vært glimrende forhold for ski-o uten å måtte kjøre opp løypenett.

Jan Kjellström 2004, Lake District I morgen reiser jeg til Storbritania sammen med Jan-Egil Wagnild og en gjeng fra NTNUI. Vi skal de første dagene trene ved Edinburgh, før vi siste påskelhelgen setter kursen for Lake District og Jan Kjellström. JK er det størse o-løpet i Strorbritania, og består av to individuelle løp og en stafett. Jeg skal løpe de to individuelle, en mellom- og en lang-distanse, som begge er World Ranking Event. Det er bra deltagelse med bl.a. de beste britene med Jamie Stevenson i spissen, og Tyrving som er på samling i området.

JKs nett-side med oppdatert info om løpene

05.04.2004
Velykket NOF-samling og Spring Cup på Sjælland i Danmark 21. - 28. mars
Holger Hott Johansen var den sterkeste norske løperen i Danmark På NOF-samlingen fikk vi trent bra med både kvalitet og mengde i EM-relevant terreng rundt Hillerød. Vi fikk også tatt en spasertur i Roskilde og sett på hva som venter oss under EM-sprint. Konkurranseområdet er todelt, med et vanlig bysentrum og to ganske åpne og overskiktlige parker.

Vi hadde hardøkt både på mandag, onsdag og torsdag, så de fleste var sliten når Spring Cup kom, og flere valgte å stå over de individuelle løpene.

Spring Cup 2004, Sjælland Jeg hadde lyst til å prester bra på klassisken under Spring Cup, og startet i bra fart. Men jeg merket raskt at jeg både var sliten i hode og beina etter de siste dagers hardkjør, og etter 15-20 minutters løping bestemte jeg meg for å roe ned og bare jogge rundt resten av løypa i håp om å få litt mer overskudd til stafetten dagen etter.

På stafetten skulle jeg løpe siste etappe. Marius åpnet bra, og var inne som nr. 3, 20 sek bak Jamie Stevenson. Stig fulgte opp, og vekslet over til Audun (Bakk) som nr. 6. Audun leverte et sikkert og godt løp, og jeg gikk ut som nr. 16, 5 min bak tet. Jeg hadde kort gafling på 1.post, og hentet raskt inn de lagene som gikk ut litt før meg. Hadde endel kontakt med Skogsfalkens Jonas Pilblad og Tsjekkias Petr Losmann. Men hadde litt forskjellig gafling fra de, og rett før publikumsposten kom jeg sammen med Deltas Jani Lakanen. Jeg leverte et godt løp, uten store feil, og kunne løpe inn som nr. 10, 4 min bak Kristiansand. Med det var vi nest beste norske lag.

Selv om det med en gang var litt irritetende at det var under halvminnuttet opp til 6.plass, er jeg nå veldig fornøyd med stafetten. Jeg hadde 4. beste etappetid, minuttet bak Holger Hott Johansen, og fikk den bekreftelsen jeg hadde håpet på før Spring Cup. Alle på laget gjorde jobben sin, og dette må være en av de beste stafett-innsatsene til Wing på mange år, på høyde men NM-sølvet fra i fjor. Spring Cup er att av de de o-arrangementene som samler det sterkest startfeltet, og det går i et nøytralt o-terreng som alle behersker.

Spring Cup sin nett-side med oppdatert info om løpene
Kart med veivalg fra stafetten på Spring Cup Mine bilder fra Danmark

21.03.2004
Klart for NOF-samling og Spring Cup på Sjælland i Danmark 21. - 28. mars
Spring Cup 2004, Sjælland
I dag reiser jeg til Danmark. Frem til fredag er det samling med NOF i EM-relevant terreng rundt Roskilde.

Lørdag og søndag er det Spring Cup ved Hillerød, med klassisk på lørdag og stafett på søndag. Så det vi bli en uke med både mye bra trening og to store løp med veldig bra konkurranse.

Spring Cup sin nett-side med oppdatert info om løpene

15.03.2004
Park World Tour i Puglia i Syd-Italia 7. - 15. mars
Meg under PWT-løpet i Lecce Park World Tour I dag kom jeg hjem fra Italia etter en uke med PWT og trening.

Tirsdag var det kvalifisering i Sant'Agata. Byen lå i skråningen rundt en topp, og bestod av smale gater og trapper. Jeg hadde noen mindre feil og sleit med å løpe fort i de våte og glatte trappne, men jeg gikk greit videre til det første tellende løpet, som gikk i Ginosa torsdag.

Løpet i Ginosa gikk i en dyp dal som gikk rundt byen. Der var det masse steiner, skrenter, huler, trapper, kratt og småstier om hverandre. Det ble et krevende løp, med mye bomming. Jeg hadde flere mindre bommer, og en stor der jeg lette inne i ringen i flere minuter før jeg jeg fant posten. Det ble store differanser, og jeg endte på 18. plass, 4 minutter etter Daniel Hubmann. Jonn Are Myren var beste norske på 8. plass.

Puglia 2004, Italia Lørdag var det løp i gamlebyen i Lecce. Det var real gate-orientering med en helt flat løype i tildels trange gater og smug. Fast underlag og høy fart passet meg bedre enn de forrige løpene, og jeg ble nr. 5, etter et feilfritt løp. Jeg var 23 sek bak Johan Näsman som vant.

Det var både godt og viktig å få klaff på det siste løpet. Nå ligger jeg på 10. plass sammenlagt, og er blant de 15 som er direkte kvalifisert til neste PWT runde i Tsjekkia og Slovakia 8. - 9. mai.

PWTs nett-side med resultater, kart og annen info

På sin hjemmeside har Lars Skjeset skrevet litt om hvordan han opplevde Italia-turen.

Kart med veivalg: PWT-kval, PWT-1 og PWT-2
Mine bilder fra Italia

06.03.2004
Klart for PWT i Italia 7. - 15. mars

I morgen reiser jeg til Italia. Turen blir en kombinasjone av deltagelse i Park World Tour, og barmarkstrening. Vi skal fly til Roma, men oppholde oss helt syd i Italia, på hælen av støvelen.

I PWT er det kvalifisering tirsdag 9. mars, og finaler torsdag 11. og lørdag 13. mars.

Kartene vi skal trene på er en kombinasjon av tradisjonelle o-kart over skog og sprint-kart over krevende urbane områder.
Diverse o-kart fra Sør-Italia

PWTs nett-side med oppdatert info om løpene

29.02.2004
Ski-o-NM på Gåsbu ved Hamar 27. - 29. februar
Ski-o NM 2004, Vang I helgen var jeg på ski-o-NM på Gåsbu ved Hamar. Det var et meget bra arrangemt på alle områder.

Jeg fikk 4. plass på langen, 5. plass på korten, og vi i NTNUI tok sølv på stafetten.

NM sølv til NTNUI, Norges Studentidrettsforbund
Resultater og annen info fra ski-o-NM
Bilder tatt av Mattis Myhre

27.02.2004
Wing-samling ved Torrevieja/Alicante i Spania 20. - 26. februar
Jan-Egil Wagnild i fint driv ved Guadamar Sist uke var jeg på samling med Wing ved Torrevieja/Alicante i Spania. Det ble en veldig bra samling, og vi fikk trent veldig bra og variert.

Vi hadde bl.a. flere kvalitetsøker i kremterrengene fra jr.VM 2002 ved Guardamar, langturer i mer kupert terreng lenger inn i landet og restitusjonsturer, løpsteknikk, spenst og styrke der vi bodde i Torrevieja.

wingok.no har Jan-Egil skrevet en litt om noe av det som skjedde i Spania.

Mine bilder fra Spania

17.02.2004
Norsk suksess under Ski-o VM i Åsarna 10. - 15. februar
Glade norske gutter med stafett-sølv Ski-o VM 2004, Åsarna/Östersund Nå er jeg kommet hjem fra VM i ski-o. Det ble ett meget godt mesterskap for Norge, og vi fikk med oss to gull, to sølv, og to bronse hjem.

Jeg gikk tre gode løp, og fikk 6.plass på fellesstarten, 2. plass på stafetten og 8. plass på sprinten.

Artikler på NOFs-nettsider:
VM-gull til Stine Kirkevik!
2 x gull til Stine
VM-sølv til de norske herrene
Bronse til Hjermstad Kirkevik, Tonna nummer seks
”Den goda kjänslan….” - fem glade dager i Åsarna, skrevet av Tommy Olsen

Arrangørens VM-side med resultater og all annen info.
Alle kartene
Masse bilder arrangøren har tatt

Mine kart med veivalg fra VM
Mine bilder fra VM

08.02.2004
Klart for Ski-o VM ved Åsarna/Östersund 10. - 15. februar
Ski-o VM 2004, Åsarna/Östersund I morgen reiser jeg til Åsarna på ski-o-VM. Mesterskapet starter onsdag med langdistanse, men den står jeg over for å være uthvilt til de tre siste distansene som jeg prioriterer høyest.

Fredag er det medium-distanse med fellesstart. Det var den distansen jeg ble nr. 4 på under EM i fjor, og jeg tror det kan gå bra i år også. Det har vært mildt i Åsarna den siste tiden, og fryser det på blir det harde fine spor, noe som passer meg utmerket.

Lørdag er det stafett, og jeg går sansynligvis 1.etappe. Vi vant stafetten under EM i fjor, og er blant favorittene i år også. På EM var det tre etapper, og vi har et vel så bra lag på VM når det er fire etapper. Men vi får hard kunkurranse fra Sverige, Russland og Finland. Sveits, Tsjekkia og flere andre lag kan også være med høyt oppe.

Søndag er det sprint, som går på Jamtli Folkemuseum i Östersund. Det er helt flatt der, og det blir sikkert høy fart og tett mellom postene på museums-området. Sprinten er som vanlig veldig åpen, og jeg tror at jeg med et feilfritt løp kan være med å kjempe blant de beste.

Arrangørens VM-side har resultater og all annen info. På flere av distansene går løperene med GPS, og det skal være mulig å følge løperene live på nettet.

Den norske VM-troppen

01.02.2004
Ski-o Norges Cup og VM-testløp på Kvikne 31. januar og 1. februar
Kvikne IL I helgen arrangerte Kvikne Norges Cup og VM-testløp i ski-o. Det var et bra arrangement, og løypelegger Harald Svergja hadde laget fine løyper.

Lørdag var det 5 km kortdistanse. Jeg gjorde et greit o-teknisk løp, men tapte litt på noen veivalg. Forholdene passet meg ikke spessielt bra, med nesten bare scooter-spor som tildels var løse, og jeg tapte litt på farten i sporet til de beste. Ble nr. 6, 2.30 bak Tommy Olsen. Resultater

Søndag var det 16 km fellesstart. Løpet gikk omtrent som dagen før, greit teknisk, men for sakte i scooter-sporene. Ble nr. 5, 8.25 bak Tommy. Resultater

Arrangørens side med resultater, strekktider og noen bilder.

I morgen tas VM-tropen ut, og jeg er en av de som alt har fått signaler om at jeg er klar for VM ved Åsarna/Östersund 11. - 15. februar. Jeg håper det blir mer brede og faste fine spor der enn på Kvikne. Da tror jeg det kan gå riktig så bra.

30.01.2004
Ski-o Norges Cup og VM-testløp fra Saupstad 24. - 25. januar
Anders Hauge vant lørdag. (Foto: Mattis Myhre) Meg før start søndag. (Foto: Mattis Myhre) Sist helg arrangerte NTNUI ski-o fra Saupstad, som er like ved Granåsen. Det ble et fint arrangement, og løypelegger Per Arne Troset hadde laget krevende løyper.

Lørdag var det 12 km fellesstart. Jeg hadde vært sår i halsen og tett i nesen hele uka, og ikke trent de siste dagen før løpet. Løpet begynnte overaskende bra fysisk, og jeg hang lett med de første 10 minuttene. Men etter det begynnte det plutselig å gå skikkelig tungt i de kuperte løypene, og jeg ble fragått av de beste og resignerte litt. Resten av løpet ble bare en gjennomkjøring for å komme igang igjen etter sykdommen, og jeg følte meg bedre fysisk mot slutten av løpet. Ble nr 5, 7.16 bak Anders Hauge. Resultater

Søndag var det sprint. Jeg følte meg fin i kroppen igjen, og gikk et godt løp med unntakk av en feil midtveis som kostet meg 20 sekunder. Ble nr 3, 0.32 bak Eivind Tonna. Resultater

Resultater, strekktider og bilder fra Saupstad
Spent Marte foran VM, Adressa 27. januar 2004

Nå til helgen er det klart for nye ski-o-løp på Kvikne, og jeg håper å se formstigning og samle litt selvtillit i de siste løpene før VM ved Åsarna/Östersund 11. - 15. februar.

18.01.2004
Uglarennet 18. januar
Byåsen IL Langrenn I dag deltok jeg på åretes første (og sannsynligvis eneste) langrenn, Uglarennet. Det var 10 km skøyting, og ble arrangert av Byåsen IL i Nilsbyen.

Siden dette var mitt første langrenn på tre år, var jeg var usikker på hvordan jeg lå an i forhold til spesial-langrenns-løperene. Løpet gikk overraskende bra, og jeg kom på 9. plass av de 30 deltagerene. Brukte rett under halvtimen, og var 1.17 bak vinner Andre Haugsbø. Klubbkamerat i Wing, Ola Berger, ble nr. 2, minuttet foran meg. Resultater

Det var bra at jeg slo de langrenns-satsende orienteringsvennene mine Carl Waaler Kaas og Audun Weltzien, og fikk bevist for de at også ski-o-løpere kan gå på ski;-) Men Marte Reenaas imponerte enda mer av ski-o-løperene, og ble nr. 3 i dameklasen, kun 28 sek bak WC-løper Kristin Stemland.

Det var morsomt å gå langrenn igjen, og det fristet til gjentagelse. Følte ikke jeg at jeg klarte å ta meg helt ut, og har nok litt å gå på når det gjelder å presse opp mot grensen hele veien. Tidliger har jeg gått langrenn for Strindheim, men siden jeg ikke lenger er medlem der gikk jeg i dag for NTNUI. Men skal jeg gå flere langrenn neste sesong tror jeg at jeg melder meg inn i Strindheim igjen. Det kan også vært aktuellt å være med på noen treninger og samlinger med de.

Tror det er bra for meg som ski-o-løper å gå noen langrenn, da jeg får presset meg på en litt annen måte. I ski-o er det mest staking i scooter-spor, og mindre skøytingen i maskin-spor. Kan godt tenkt meg å gå ett langrenn til denne vinteren, men jeg tror ikke det er plass til det på planen.

12.01.2004
Ski-o NOM på Austlid 9. - 11. januar
Ski-o Nordisk 2004, Austlid I helgen var det Åpent Nordisk Mesterskap i ski-o på Austlid. Det var god deltagelse, med løpere fra Norge, Sverige, Finland, Sveits, Italia, Litauen og Irland. Forholdene var flotte, og arrangørene hadde gjort en kjempejobb med et stort og krevende løypenett.

Fredag var det sprint. Først var det et vanlig sprint-løp med individuell start. De 8 beste der gikk til en finale, med fellesstart over to korte gaflede runder. Jeg gikk bra i kvalifiseringen, og ble nr. 5, minuttet bak suverene Bertil Nordqvist. Det var ekstemt tett løypenett i staren, og mange av de antatt beste ødela løpet sitt på de første postene.
I finalen kom jeg bra ut, og passerte kartbyttet på 3. plass. Jeg gjorde ingen feil, men hadde den lengste gaflingen på slutten, og ble beste norske på 5. plass. Var nesten munuttet bak Bertil, men kun 11 sekunder fra bronse. Var godt fornøyd med begge sprintløpene, og det var bra å få en bekreftelse på at jeg kan være med å kjempe i toppen. Resultater sprint kvalifisering og finale

Lørdagens langdistanse hadde også fellesstart, og bestod av 3 gaflede runder på tilsammen 21 km. Det ble en sikikkelig langdistanse, og vinnertiden ble på nærmere to timer. Jeg endte som nr. 18, 8 minutter bak svenske Bengt Leandersson. Jeg gjorde et greit løp, men gjorde noen mindre feil, og sleit (som vanling) med å gå fort nok når jeg kom alene. Gledelig var det at klubbkamerat Marte Reenaas og Vangs Tommy Olsen fikk hver sin sølvmedalje. Resultater langdistanse

Så søndagens stafett fikk jeg 1. etappe på 2. laget. Jeg gjorde igjen et greit løp, og vekslet 3 minutter bak teten etter en time ute i skogen. Jeg hadde god kontoll o-teknisk, men sliter med å gå like for som de beste når det blir løse scooter-spor i kupert terreng. Sverige vant dobbelt, mens det norske 1. laget kom på 5. plass. Resultater stafett

Mine kart med veivalg fra NOM
NOM-sidene på O-Nett med resultater, strekktider og artikler.
Den gode bekreftelsen, Adressa 13. januar 2004

07.01.2004
Ski-o ved Östersund 3. - 6. januar
Vinner på sprinten Bertil Nordqvist suser forbi den siste stemplingsfrie posten Også i helgen var jeg i Östersund og gikk ski-o. Pga lite snø ved Krokom, ble løpene flyttet til Föllinge, 6 mil nord for Östersund. Løpene var bl.a. testløp til VM og World Ranking løp. Vi hadde landsalagssamling i forbindelse med løpene, og trente bl.a. i løypenettet fra forrige helgs løp ved Östersund skidstadion.

Lørdag var det to-manns-stafett. Laget var det samme som på Idre, altså meg på 1. og 3. etappe, og Tommy Olsen på 2. og 4. etappe. Jeg hadde lang gafling på første, og var et minutt bak. Etter tredje var vi fortsatt minuttet bak Fältjägarna, men oppe på 2. plass. Tommy kom inn som nr. 3, rett bak Fältjägarnas Bertil Nordqvist og Askers Andes Hauge. Men det viste seg at han hadde vært på feil nest siste post, og vi ble disket. Resultater stafett lørdag

Søndag var det langdistanse med individuell start. Jeg gjorde endel mindre feil, og sleit med å få opp farten. Ble nr. 11, 7 min bak Bertil. Men jeg var kun 2 minutter bak Tommy, som var beste norske på 5. plass. Resultater langdistanse søndag

Tirsdag var det sprint. Jeg fikk opp endel større fart enn på langdistansen, og synes flyten var bra. Men jeg tapte litt på to veivalg, og ble igjen nr. 11. Var 1.09 bak Bertil, men med var svært tett foran meg, og kun 11 sekunder opp til 5.plass. Resultater sprint tirsdag

I morgen reiser jeg til NOM på Austlid 9. - 11. januar. Der er det sprint fredag, langdistanse lørdag og stafett søndag. Jeg har trent mye den siste tiden og vært litt nedkjørt, men håper noen litt lettere dager fører til mer overskudd der.

News from 2010 - 2005, 2005, 2003 and 2002